Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Dopingové spekulace: Bauerovi a Neumannové by mohlo připadnout zlato z Turína

Soči – Z čistého nebe se v médiích objevila neoficiální informace, že estonští běžečtí šampioni Andrus Veerpalu a Kristina Šmigunová-Vähiová dopovali na olympijských hrách v Turíně. Zlato by tak s velkým zpožděním připadlo českým stříbrným medailistům Lukáši Bauerovi a Kateřině Neumannové. Informaci zatím nikdo včetně Mezinárodního olympijského výboru oficiálně nepotvrdil. Bauer se tak zatím nechce k vidině zlata upínat. Pro Neumannovou, která spolu s trenérem Stanislavem Frühaufem již v Turíně upozorňovala na překvapivý nárůst formy Estonky, by byl doping Šmigunové jen potvrzením toho, co tušila.

Lukáš Bauer a Andrus Veerpalu na olympijských hrách v Turíně
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Není to oficiálně potvrzené, tak si počkám, až bude. Nechci rozvíjet nějaké spekulace, jak bych se cítil a podobně. Je třeba počkat, v novinách se často objevují informace, které kolikrát úplně nejsou pravdivé," řekl po tréninku na olympijských tratích v horách v Krasné Poljaně. "Nejde to úplně mimo mě, nějaké pocity mám, ale nebudu to pouštět ven do té doby, než se to potvrdí oficiálně," prohlásil.

Před osmi lety na Hrách v Turíně si Lukáš Bauer v závodu na 15 km klasickou technikou doběhl pro stříbrnou medaili, v olympijském závodě ho předčil jediný muž - Andrus Veerpalu. Pokud se potvrdí spekulace, že Estonec dopoval, posunul by se Bauer po osmi letech na první místo.

Doping měly odhalit zpětné testy

Zástupci Mezinárodní antidopingové agentury testovali vzorky osm let staré podle nových metod, zprávy o dopingu estonských hvězd ale rovněž odmítli potvrdit s tím, že výsledky zpětných testů oznámí až po skončení olympiády. "Dá se říct, že spravedlnosti může být učiněno za dost," zamyslel se Bauer.

"Ale na druhou stranu, pokud někoho odhalí až po těch osmi letech, jsou osudy lidí úplně jinde. Jejich sportovní život se mohl vyvíjet úplně jinak. To už se nedá spravedlností dohnat. Není hezké koukat na televizi a za půl roku zjistit, že jsou výsledky úplně jinak," přemítal. "Jestli by nebylo nejlepší, aby se to po takové době už neměnilo. I když je asi dobře, že se to kontroluje i takhle zpětně," přemýšlel nahlas.

Kateřina Neumannová v Turíně
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Osm let starý závod má dodnes v paměti. Tehdy to pro něj byla vůbec první velká medaile v kariéře a splněný životní sen. "Dodneška, když se podívám zpátky, tak, ač mi olympiáda v Turíně k srdci úplně nepřirostla, byl tenhle moment naprosto super," prohlásil. Přesně si pamatuje i vyhlášení. "Bylo to skvělý, chumelilo. Měli jsme vyhlášení přímo na stadionu a já byl naprosto šťastný," vzpomínal dnes.

Neumannová: Nevěděli jsme to, ale hraničilo to s jistotou

"Pro mě to byla až dosud nezodpovězená otázka. Pokud se to potvrdí, dostanu odpověď," řekla Neumannová po příletu do Soči, kde bude působit jako spolukomentátorka České televize. V Turíně skončila Neumannová za Šmigunovou druhá ve skiatlonu, brzy by ji tak mohla přibýt do sbírky další zlatá olympijská medaile.

Vše je zatím v rovině spekulací, i tak nové informace udělaly Neumannové zjevnou radost, neboť o Estoncích se prý už dlouho říkalo, že si pomáhají nedovoleným způsobem. "Mým úkolem bylo lyžování, ale Standa (Frühauf) to tehdy říkal napřímo. Nebral si servítky," vzpomínala na Hry v Turíně.

Ale o dopingu Estonců a obzvlášť Šmigunové prý oba tušili. "Nechci říct věděli, ale hraničilo to s jistotou. Ty její výkyvy výkonnosti, kdy se schovala, pak přijela, vyhrála dva závody, pak byla najednou desátá, to byly silné signály, že není všechno v pořádku," vyprávěla. "A Estonci se uměli 'připravit' na jeden závod v sezoně, to se s nima táhlo vždycky." 

Mezinárodní olympijský výbor zveřejní oficiální stanovisko k údajnému dopingu estonských běžců nejspíš až za dva týdny po skončení Her.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články