Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Strachová, Bauer a spol. nabrali směr Soči

Praha – Na letišti v pražských Kbelích se ráno sešla vybraná společnost. Mezi pobíhajícími novináři se proplétala vlajkonoška české výpravy na olympijských hrách Šárka Strachová, hlavní medailová naděje českého běžeckého lyžování Lukáš Bauer, ale i krasobruslař Michal Březina či skokané na lyžích v čele s Janem Maturou. Do olympijského Soči totiž odlétala další část české výpravy - 18 sportovců a 20 členů realizačních týmů, kteří se připojí k ekipě, jež do ruského letoviska zamířila už minulý týden ve čtvrtek. 

Druhá část české výpravy těsně před odletem do Soči
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Hlavní část druhé výpravy tvořili skokané na lyžích, bobisté, alpští lyžaři a také tým shorttracku. Po příletu čeká sportovce akreditační proces, z letiště se pak přesunou ubytovat. U moře zůstanou jen zástupci ledových sportů, zatímco lyžaři se přesunou do dvou horských olympijských vesnic, které jsou od hlavního Olympijského parku v Soči vzdáleny zhruba 50 kilometrů.

Strachovou čeká dvojitá premiéra

V pořadí XXII. zimní olympijské hry budou slavnostně zahájeny v pátek 7. února. Speciální ceremoniál čeká především Šárku Strachovou, které se dostala čest, být vlajkonošem české výpravy. "Čeká mě tam dvojitá premiéra. Poprvé ponesu vlajku, což je krásná role, velká čest a radost, ale ani na zahájení jsem nikdy nebyla. Hodně se na to těším, je to moje třetí a zároveň poslední olympiáda, takže to mám se vším všudy," řekla Strachová.

Bronzovou medailistku ze slalomu ve Vancouveru čeká v Soči superkombinace, pak z Ruska odletí trénovat do Rakouska, a ke konci her se vrátí na slalom. Dvojnásobné cesty do Ruska ani bezpečnostních rizik se Strachová ale nebojí. "Obavy vůbec nemám. Je to o těšení na olympiádu jako takovou, na atmosféru, která je na olympiádě naprosto úžasná a specifická. Těšení se na závody a příjemná motivace a příjemné mravenčení," řekla svěřenkyně rakouského trenéra Klause Mayrhofera.

Bauer bude mít dost času na trénink

Zatímco zbytek běžkařské výpravy už v Soči trénuje, Lukáš Bauer se k ostatním připojí až nyní, protože ještě v sobotu startoval na Světovém poháru v Toblachu na své oblíbené trati 15 km klasickou technikou. "Budu mít deset dnů do startu, takže budu mít dost času si vyzkoušet tratě a zvyknout si na nadmořskou výšku. Nebojím se toho," řekl trojnásobný olympijský medailista Bauer.

Bank cestoval zdaleka, Krýzl vůbec neodletěl

Brzký ranní odlet všichni zvládli bez problémů. Náročný ale byl pro lyžaře Ondřeje Banka, který se musel do Prahy dostat z domova na Šumpersku. "Ještě v neděli jsme závodili, pak přejezd ve velkém dešti ze Svatého Mořice až k nám domů. Takže jsem strávil den doma, absolvovali jsme testování ve větrném tunelu a ve čtyři už jsme zase razili na odlet. Únava je, ale věřím, že si tam první dva dny odpočinu," řekl Bank. 

Nejnáročnější přesun absolvoval krasobruslař Březina. S trenérem Viktorem Petrenkem se připravoval v New Jersey, proto absolvoval šestihodinový let z Ameriky a další tři musel zvládnout do Soči. "Asi mi ještě den potrvá, než si zvyknu," očekává Březina, čtvrtý z nedávného ME v Budapešti. "Evropa mi pomohla hodně psychicky i fyzicky, protože jsem zajel konečně závod, jak to jezdím v tréninku. Na olympiádě beru jakékoli místo, hlavně ať zajedu dobře. Když slezu z ledu a budu si moci říci, že jsem líp zajet nemohl, tak budu spokojený," řekl. 

U odletu oproti plánu chyběl kvůli nemoci jen lyžař Kryštof Krýzl, který se do Soči vydá ve čtvrtek společně se zbytkem z 88 českých reprezentantů. Na palubě posledního letu budou také hokejisté z evropských lig. Speciály přímo ze zámoří do Ruska přiletí hokejisté působící v NHL. Jaromír Jágr a spol. přistanou v Soči ve třech skupinách v pondělí 10. února. O dva dny později čeká národní tým první zápas turnaje proti Švédsku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články