Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Čtyři nuly prostě píšou, říká stříbrný biatlonista Moravec

Druhý muž stíhacího závodu na 12,5 kilometru, biatlonista Ondřej Moravec, považuje za základ svého stříbrného úspěchu bezchybnou střelbu. Medailový ceremoniál byl pro něj obrovským zážitkem. "Když člověk vidí, jak v dálce hoří olympijský oheň, tak to je ve sportu asi maximální vrchol," říká.

"Je to moje první individuální medaile, je to něco fakt neskutečného. Parádní pocity," vyznal se Moravec. "První kolo byl neskutečný úprk. Trošku jsem čekal, že start bude hodně rychlý, ale že se už ani ne za půl kola sjedeme všichni, to tedy ne. To mě stálo hodně sil a skoro jsem na to doplatil. Pak jsem se dvě kola docela trápil a až čtvrté, páté kolo jsem byl schopný jet alespoň nějak slušně, aby to mělo nějaký výsledek," přiznal Moravec.

Pro úspěch byla podle 29letého rodáka z Ústí nad Orlicí klíčová přesná střelba. "Čtyři nuly, jak já říkám, prostě píšou. A hlavně poslední položky. Když se při stíhačkách začátek úplně nepovede, tak se často až tak moc neděje. Ale při střelbách vestoje se to vždycky přeleje neskutečným způsobem, což se stalo i tady. Ze závodníků, kteří jeli vepředu od začátku, neskončil na pódiu kromě vítěze nikdo."

Medailový ceremoniál byl prý připraven do nejmenších detailů. "Měli jsme k tomu brífink, kde nám ukazovali, jak budeme nastupovat, nakreslili schéma, kde bylo popsané úplně všechno," popsal s úsměvem Moravec. "Ale jinak krásný zážitek. Když člověk vidí, jak v dálce hoří olympijský oheň, tak to je ve sportu asi maximální vrchol," dodal.

Moravec smeknul před výkonem reprezentační kolegyně Gabriely Soukalové, která se ve stíhačce probojovala z 29. místa až těsně pod stupně vítězů. "Je to pro ni určitě povzbuzení do dalších závodů. Pojede se jí daleko líp a trošku to z ní po nepovedeném sprintu spadne," myslí si závodník SKP Jablonec.

Dosavadní výsledky českých biatlonistů v Soči jsou podle něj snové. "Určitě se nám teď bude závodit o hodně snadněji, nemusíme se svazovat zbytečným přemýšlením o výsledcích. Ještě nás čekají čtyři závody," řekl Moravec.

Čtvrteční závod na 20 kilometrů může podle Moravce vyhrát skoro kdokoli. "Dvacky mám celkem rád. Poslední dva roky jsou to moje nejoblíbenější závody. Bude strašně důležité udržet koncentraci na střelbu," zopakoval osvědčený recept na úspěch druhý medailista z olympiády v historii českého biatlonu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články