Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Arény a sportoviště jsou hotovy. Méně už jejich okolí

Soči - Necelé dva měsíce, přesněji 48 dní, zbývají do startu olympijských her v Soči. Zbrusu nové arény a stadiony jsou již připraveny, i přesto mají pořadatelé stále spoustu práce - minimálně na plochách v okolí olympijských staveb, které stále evokují spíše velké staveniště. Hokejovou arénu testují čeští hokejisté, kteří v Soči hrají v rámci turnaje Channel One Cup.

Rusko si vzalo za cíl uspořádat hry se vší parádou, do přípravy investovalo údajně okolo 50 miliard dolarů. Vzniklo šest zcela nových stadionů, Mezinárodní vysílací centrum a hlavní tiskové středisko. Podobně vznikl stejný počet areálů pro sporty na sněhu v horském středisku Krasnaja Poljana, vzdáleném necelých 50 kilometrů od Soči.

Zatímco sportoviště jsou připravená, v olympijské vesnici se stále dokončují drobné práce. Přístupové cesty ke sportovištím a okolí ale příliš nepřipomínají, že olympiáda už klepe na dveře. Dokončují se chodníky, bagry rovnají půdu i přes víkend, vysazují se další palmy, které zdobí přímořské letovisko.

Peter Topper, stavbyvedoucí ruské pobočky firmy Strabag:

"Všechno je hotové a děláme dokončovací práce, sázíme palmy. Sportoviště i všechno v olympijské vesnici máme postavené a doděláváme okolí. A také chodníky. Všechno bude připravené, aby se sportovci cítili dobře."

"Vypadá to, že je tu ještě hodně práce na dodělání různých věcí. Mají na to ale dva měsíce, navíc je tu pěkné počasí a nemrzne, tak by jim to mělo jít," řekl hokejový útočník Jiří Novotný, který reprezentuje na Channel One Cupu. "Určitě budou mít olympijské hry úroveň. Rusové si vybrali dobré místo. Vyhlašovali, že to bude nejlepší olympiáda v historii, jsem na to sám zvědavý," doplnil obránce Ondřej Němec.

Jako poslední z šesti nových stánků v Olympijském parku byl v listopadu dokončen Olympijský stadion Fišt, kde 7. února proběhne slavnostní zahájení. Mezitím je v hale Bolšoj generálkou na hokejový olympijský turnaj třetí díl série Euro Hockey Tour a už nyní v areálu probíhá zpřísněná kontrola v olympijském režimu.

"Kontroly jsou pečlivé kvůli terorismu. Hlídáme, aby se nic nestalo. Je tu strach z Čečenců," naznačil jeden z policistů, hlídající dění už za uzavřeným vstupem, jaké obavy panují v černomořském letovisku na úpatí Kavkazu. Do areálu se dá dostat jen hlídanými branami s rentgenovými kontrolami, odkud si hokejoví fanoušci při Channel One Cupu projdou stále rozestavěným areálem k hale Bolšoj tříkilometrovou trasu.

Důkladné kontroly neminou ani hokejisty. Už cestou na páteční trénink musel celý český tým vystoupit, projít kontrolou a policisté mezitím zkontrolovali autobus se psy vycvičenými na hledání bomb. "Trochu mě to překvapilo, ale oni to asi berou jako generálku na olympiádu. Nic s tím nenaděláme," doplnil Novotný.

Přestože organizátoři nejen před testovacím hokejovým turnajem ujišťovali, že kvalita ledu bude vynikající, sobotní duely Česka se Švédy a Ruska s Finskem (2:3) prokázaly viditelné nedostatky. Puk se hráčům až příliš na povrchu zadrhával nebo odskakoval od hokejek a podivné byly i odrazy od mantinelů. Kluziště bude pravděpodobně ruské ledaře do startu hlavního turnaje ještě zaměstnávat.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články