Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Absurdní pravidlo: Gól by uznán nebyl, trest byl uložen ve "ztraceném čase" správně

Soči - Chvilku nejasností a tázavých pohledů přinesl okamžik ze 14. minuty dnešního souboje českých hokejistů s Lotyši na olympijských hrách v Soči. Za vším byla gólová trefa Janise Spruktse na 1:1, kterou zprvu nikdo nezaregistroval, a zejména následné vyloučení Martina Hanzala. Trest byl totiž uložen ve "ztraceném čase", který se následně vracel zpět. 

Martin Hanzal (vpravo) a Marek Židlický
zdroj: Reuters autor: Brian Snyder

Lotyši hráli přesilovku, když na trestné lavici seděl po faulu v čase 11:36 útočník Hanzal. Sprukts během ní úspěšně dorazil za záda Ondřeje Pavelce puk, ten se však velmi rychle odrazil zpět do hry od kamery umístěné v brance. Sudí na ledě nezareagovali a gól kupodivu neoslavoval ani samotný střelec, přestože zakončoval hodně zblízka. Až v čase 13:51 pak došlo k prvnímu přerušení hry a na pokyn videorozhodčího byl Lotyšům uznán gól. Čas se vracel v souladu s pravidly zpět o vteřiny, které se odehrály po Spruktsově zásahu (13:05).

Diskuse ale vyvolala přítomnost Hanzala na trestné lavici při opětovném zahájení hry - za další faul, jehož se český forvard dopustil. Pravidla porušil v mezidobí, o které se vracela časomíra. To vyvolalo na české střídačce nechápavé pohledy. "Nám nevadilo, že uznali gól. Byl, tak musel platit. Spíš nás zarazilo, že čas se posouval zpátky a hlavně, že faul z té doby byl uznán. Rozhodčí ale měli pravdu, takhle to v předpisech je. Kdyby dal Plekanec gól, neplatil by, bohužel vyloučení platilo. Je to absurdní, ale je to tak," řekl kouč Alois Hadamczik.

"Pokud se hrálo dál, měl se vrátit čas do okamžiku, kdy gól padl. Odpykávaný trest by se měl v tu chvíli automaticky ukázat a samozřejmě následně skončit, když šlo o využitou přesilovku," řekl Rudolf Potsch, sekretář komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje. A potvrdil, že sudí postupovali zcela správně. "Pokud padne gól v onom 'ztraceném čase', tak nebude uznán," konstatoval Potsch.

Postup v otázce přestupků proti pravidlům je však odlišný. "Není to přímo uvedené v pravidlech, ale jde o pokyn pro používání videosystému. A platí, že všechny tresty během 'ztraceného času' se uloží normálním způsobem," vysvětlil Potsch. "Nevím, nechápu to, ale tak to IIHF má nastavené. Nemá to logiku... Nevím, co by dělal, kdybychom mezitím dali gól. Jestli by nám ho odvolali? Fakt tomu nerozumím. Připadal jsem si jak v jiném světě, je to absolutně nelogické. Nevím, kdo ta pravidla dělá. Ale tak to je, nedá se s tím nic dělat," podivoval se kapitán českého výběru Tomáš Plekanec.

Hanzal rozporoval spíše to, zda se vůbec jednalo o nedovolený zákrok. "Nevím, jak jsou přesně pravidla. Bylo to divný, já byl ale hlavně překvapený, že to vůbec byl faul - vyrazil jsem mu puk a on pak upadl," popsal Hanzal, proč musel opět na trestnou lavici a znovu za podražení. Skutečnost, že góly ve "ztraceném čase" neplatí, zatímco trest ano, má však i své logické odůvodnění. V opačném případě by teoreticky mohli zpětně uniknout trestu hráči, kteří se dopustí hrubého faulu či zranění protihráče a inkasují jiný trest než pouze dvouminutový. "Je to takhle především s ohledem na vyšší tresty," přitakal Potsch.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články