Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Pavelec: Švýcarům to chceme vrátit

Soči – Čeští hokejoví reprezentanti ubojovali zápas s Lotyšskem a po první výhře na turnaji se mohou v klidu připravovat na Švýcary. "Je to pro nás důležité vítězství," přiznal kapitán Tomáš Plekanec. Utkání si nakonec pochvaloval i brankář Ondřej Pavelec, který kvitoval zejména dobrou obrannou práci spoluhráčů během dvojnásobného oslabení.

Ondřej Pavelec
zdroj: Reuters autor: Brian Snyder

Plekanec si po zápase dobře uvědomoval, jak je první výhra důležitá pro klid v týmu i další vývoj olympijského turnaje. "Nebylo to jednoduché a jsme rádi, že jsme to zvládli. Myslím, že jsme hráli celkem dobrý zápas. Byly tam chvíle, kdy jsme chtěli více střílet a lépe hrát v útočné třetině, ale myslím, že to nebylo špatné."

Sám Plekanec se dostal do několika gólových příležitostí při únicích během oslabení. Šancí jsem měl hodně, měl jsem něco dát. Hlavně při našich protiútocích," říká. Nicméně byli to zejména Lotyši, kteří hrozili z protiútoků. "Někdy jsme s nimi měli problémy. Měli nebezpečné protiútoky, a i když puk ztratili, v pásmu zůstávali a velice dobře napadali. Ale nakonec jsme to zvládli dobře," pochvaloval si český kapitán.

Alois Hadamczik o Jágrovi:

Alois Hadamczik"Je to náš nejlepší hráč všech dob. V jeho případě nezáleží na věku, ale jen na přístupu. A ten má výborný, hokeji se věnuje maximálně, naplno. A rád reprezentuje. Jeho výkony tady půjdou ještě nahoru."

Zápas s Lotyšskem znamenal pro Pavelce první vstup do turnaje – a byl hned vítězný. "První zápas jsem nechytal, takže jsem moc nevěděl, co od toho čekat. Jsem rád, že jsme vyhráli. Byl to přesně takový zápas, jaký jsme čekali," hodnotil hru Lotyšů.

"Myslím si, že jsme hráli výborně dopředu. Škoda těch dvou gólů, při kterých jsme si špatně pohlídali hráče. Ale kluci to vynahradili brankami, které jsme dali vepředu. Zvlášť oslabení 3 na 5 bylo neskutečné, klobouk dolů před tím, jak to spoluhráči zblokovali. Prakticky nic na mě neprošlo," oceňoval své spoluhráče Pavelec.

Zřejmě nejzajímavějším okamžikem zápasu byla první lotyšská branka, které si zprvu nevšiml snad ani sám střelec. Pavelec ale tušil, že se Sprukts nemýlil. "Na 90 % jsem věděl, že to musel být gól. Viděl jsem, že puk šel do branky a najednou se dál hrálo. Trochu jsem věřil, že se třeba nepůjdou podívat na video."

Po výhře nad Lotyšskem čeká český výběr Švýcarsko. Tým, který v posledních letech ukazuje stoupající formu. Tak stoupající, že na ně Češi nemají vůbec dobré vzpomínky. "Prohráli jsme s nimi dvakrát na mistrovství a chceme jim to vrátit. Bude to další těžký zápas, už půjde do tuhého," je si vědom Pavelec.

Zbyněk Michálek o hře Lotyšů:

Zbyněk Michálek"Důležité je vítězství, to je to hlavní. Ve hře je ještě co zlepšovat, pořád to není ideální. Hodně puků jsme ztráceli ve středním pásmu a dávali jsme Lotyšům šanci na nepříjemné brejky. Měli hodně šancí, Ondra Pavelec byl ale výborný. Proti lepším týmům by se nám to ale možná nemuselo vyplatit."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články