Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Směr je správný, říká Kejval před volbou. Jeho vyzyvatel Neusser u něj postrádá vizi a transparentnost

Stane se Jiří Kejval potřetí předsedou Českého olympijského výboru (ČOV), nebo uspěje jeho protikandidát Filip Neusser? Zatímco Kejval hodlá i v dalším období pokračovat v nastoleném směru, Neusser jeho působení kritizuje – chybí mu vize i transparentnost. Oba soupeři o post předsedy ČOV se utkali na obrazovkách ČT sport. V pátek se měly konat volby, soud je však předběžným opatřením zakázal v plánovaném termínu uspořádat.

Jiří Kejval (vlevo) a Filip Neusser
zdroj: ČT sport

Jiří Kejval se stal předsedou Českého olympijského výboru (ČOV) v roce 2012. Za sebou má již dvě funkční období a momentálně se uchází o třetí. Čelí však zatím zřejmě nejsilnějšímu oponentovi. Funkci chce zastávat také Filip Neusser, někdejší brankář reprezentace v pozemním hokeji, který v současnosti vede národní tým žen.

Vůči Kejvalovi je velmi kritický. Nelíbí se mu hospodaření organizace, kterou označuje za netransparentní. Oponuje současnému znění stanov –⁠ podle Neussera je diskriminační. Kejvalovi vytýká také absenci sportovní vize a koncepce toho, kam se ČOV chce posunout v příštích letech. Nelíbí se mu ani projekty typu Českých olympijských parků.

"Kandiduji, protože chci změnit pořádky v českém sportu. Protože to, co se děje, mi přijde nenormální," řekl Neusser v debatním pořadu ČT sport. "Dlouhodobě jsem nespokojen se situací a cestou, kam ČOV jde pod vedením pana Kejvala. Za uplynulé čtyři roky jsem u něj a ČOV neviděl žádnou vizi," dodává. 

"Chci změnit zásadně diskriminační stanovy, plénum musí volit všechny členy výkonného výboru i místopředsedy. Od ČOV také postrádám transparentnost – není možné, aby se někteří členové tázali na otázky kolem hospodaření, na které jim není odpovězeno několik let," pokračuje Neusser.

"Obecně nejzásadnější věc, která mi chybí, je ale koncepce. Neslyším od pana Kejvala a sportovních představitelů, kde chce ČOV být za dva, čtyři nebo osm let. Tuhle vizi mít musíme, pokud chceme držet krok se světem – musíme si říct, čeho chceme dosáhnout," vypočítává své výtky Filip Neusser.

Filip Neusser:

"Český olympijský výbor rezignoval na svůj hlavní úkol. Tím není pořádání sebeprezentujících akcí a marketing. Na to ČOV vynakládá 60 procent své aktivity a prostředků. Já bych si to představoval úplně jinak. Prioritou má být spolupráce se sportovními svazy a sportovci. Propagace olympismu, ale zároveň snaha o zvýšení počtu sportovců na olympijských hrách."

Je nám líto, video expirovalo.
Předvolební debata ČOV

Na své vizi pracuji už dvě volební období a směr je správný, říká Kejval

Zatímco jeho protikandidát chce výrazné změny, stávající předseda Kejval si od svého případného třetího období ve funkci slibuje postupnou evoluci zavedeného stavu. "Moje vize je pokračovat v tom, co dělám – je známá a pracuji na ní už dvě volební období," uvedl Kejval v předvolební debatě před páteční volbou nového předsedy.

"Je důležité říct, že ČOV jako takový neznamená nic  důležitá je spolupráce celého sportovního prostředí. Všichni musíme táhnout za jeden provaz. Máme pět základních priorit, z nichž nejzásadnější je restart sportu (po pandemii). Sport dostává těžce za uši a my máme strach, co s ním bude," obává se Kejval.

"Myslíme si, že jdeme správným směrem. Ne vše se podařilo splnit a ne všechny věci byly stoprocentní, ale směr určitě měnit nechceme," hodnotí své dosavadní působení Kejval, který coby předseda v minulém volebním období zažil mimo jiné i vznik nové sportovní organizace. Národní sportovní agentura (NSA) se stala de facto ministerstvem sportu.

Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

ČOV a budoucnost: sportování dětí, finance a udržitelnost

Jedna z otázek předvolební debaty mířila také k změnám do budoucna. "Když vidím situaci českého sportu, a především u dětí, tak je to strašné. Některé kluby rok nefungují, máme i zprávy z náborů, kde byl poloviční pokles. Dnes už ani nevíme, kolik dětí sportuje. Ztratily návyky i motivaci," vypočítává Kejval dopady pandemie na sportování těch nejmladších.

Ve funkci by řešil také pokles přísunu financí, za nímž je také dopad pandemie, a také trvalou udržitelnost sportu. "Z hlediska financí, ekologie i správné správy věcí veřejných," dodává Kejval. Nezapomíná ani na změny stanov, které si podle obou kandidátů zaslouží aktualizaci. "Pracujeme na tom už dva roky," říká Kejval.

Neusser však plány stávajícího předsedy kritizuje. "Myslí si, že prioritou jsou finance. To je sice fajn, ale já si myslím, že to není první priorita. Tou by mělo být: 'Pojďme si říct, co chceme dokázat.' Krátkodobý a dlouhodobý plán. Chci vědět, čeho chceme dosáhnout a jakým způsobem. To je to zásadní, pak teprve na to budeme shánět finance," namítá.

Jiří Kejval:

"Chtěl bych navázat na to, co se povedlo. Jako ČOV jsme se dostali mezi nejaktivnější olympijské výbory v Evropě, celá řada z nich se nás snaží napodobovat. Děkuji za to kolegům, zaměstnancům i partnerům ČOV. Chci vyjádřit přesvědčení, že v té práci budeme moci pokračovat do budoucna." 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články