Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Způsob voleb bude férový, říká Kejval. Věří, že v čele ČOV zůstane

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval je přesvědčený, že i náhradní způsob voleb bude férový. Uspořádat plénum považuje v současné situaci za neproveditelné. A posun voleb blízko k letním olympijským hrám v Tokiu by zase zkomplikoval přípravu české výpravy.

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Kejval, který řídí ČOV od roku 2012, kdy vystřídal Milana Jiráska, bude mít poprvé ve volbách protikandidáta. Tím je Filip Neusser, kterého nominoval svaz pozemního hokeje. Volební plénum se mělo uskutečnit na podzim, ale dvakrát bylo kvůli pandemii koronaviru odloženo.

Tentokrát se ČOV místo toho rozhodl uspořádat 26. února samostatné volby ve své pražské centrále. "Děláme to formou parlamentních voleb. Já přijedu, odvolím a budu chtít v co nejkratší době odejít, aby mě nikdo nemohl obvinit, že dělám kampaň. Myslím, že to bude férová volba. Nenapadá mě, která by byla férovější," řekl.

Plénum nyní považuje za neproveditelné, i kdyby ČOV dostal povolení ho uspořádat s testováním delegátů. "Ne každý je ochoten se nechat testovat a my bychom neměli právo ho vyhodit. Lidé, kteří kandidují, musí přijít osobně, nemohou mít žádné zastoupení. Je jich 79. Bylo by velké riziko, že někdo bude pozitivní a zažaluje nás. Tahle varianta za našich podmínek nepřipadá v úvahu," vysvětloval Kejval.

Je nám líto, video expirovalo.
Odložená volba předsedy ČOV se uskuteční bez diskuze v plénu

Způsob voleb kritizoval mimo jiné jeho protikandidát Neusser. S blížícím se termínem voleb se také znovu vyhrotila kritika ze strany České unie sportu, která byla k vidění už na podzim. Ve středu výkonný výbor ČUS označil Kejvala za nedůvěryhodnou osobu pro vedení ČOV.

"Je to pro mě samozřejmě nepříjemné. Je strašně smutné, když to všem vysvětlíme a pak je stejný problém znovu vytažený od právníků, kteří s námi nikdy nemluvili, na nic se nás neptali. Je to obtěžující dokola vysvětlovat," řekl Kejval.

Výtky se týkají mimo jiné jeho údajného autoritativního řízení ČOV. ČUS také opakovaně napadá, že olympijský výbor zval na OH a další olympijské akce ministerské úředníky. To však ČOV považuje za běžnou praxi. Podle Kejvala útoky na ČOV začaly po vypuknutí dotační aféry v roce 2017, kvůli které stojí před soudem ČUS i její předseda Miroslav Jansta. "Jsem přesvědčen, že to má příčinnou i časovou souvislost s tím soudním procesem," řekl.

Ani vyhovět požadavkům ČUS na změnu stanov není podle něj tak snadné, jak by se mohlo zdát. "Stanovy já jsem si nevymyslel. Z větší části jsem je zdědil po svých předchůdcích, většina je z roku 1993. To, že nám někdo pošle dopis a dá nám termín, že do dvou měsíců musíme změnit stanovy, tak to nefunguje," reagoval na to.

ČUS to rozporuje. "Stanovy ČOV se v roce 2013 zásadně změnily, ne že je Jiří Kejval zdědil. To je opět účelově prezentovaná nepřesnost, tedy lež. Dále se podle Justice.cz měnily v letech 2015, 2017 a 2018. Čtyři roky usilujeme o jejich změnu a rovné postavení členů ČOV na plénu," uvedl místopředseda ČUS Marek Hájek.

Sport
zdroj: ČT4

Chci modernizovat, říká Kejval

Modernizaci fungování ČOV plánuje. Olympijský výbor se zapojil do evropského projektu zaměřeného na transparentní správu neziskových organizací, v němž mu pomáhají kolegové z německého olympijského výboru a další němečtí odborníci. "Rádi bychom, aby nové vedení vzalo tenhle materiál a v průběhu dalších dvou let bychom to chtěli dotáhnout a udělat nový systém řízení," řekl Kejval.

Věří, že v čele Českého olympijského výboru zůstane. "Kdybych nebyl zvolen, Země by se točila dál. Nemyslím si ale, že je to pravděpodobné," řekl. Těší se, až budou volby za ním.

Myslí si, že vztahy mezi ním a předsedou ČUS Janstou nejsou tak vyhrocené, jak to vypadá z veřejných vyjádření. "Komunikujeme spolu na denní bázi, protože musíme. Vypadá to dramaticky v novinách, ale ta situace tak napjatá není. Ten běžný život běží normálně," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články