Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Návrat zatraceného střelce

Rogge: Hry mládeže jsou školkou pro budoucí olympioniky

Liberec – Do Liberce při příležitosti zahájení 10. zimního evropského olympijského festivalu mládeže zavítala řada významných hostů včetně prezidenta Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacquese Roggeho. Poděkoval všem, kteří pomáhali olympiádu připravit. Mladým sportovcům popřál, aby si užívali každou minutu. Ve Vesci také viděl závod běžkyň na lyžích. Jako zakladatel mládežnických olympiád si pochvaloval jejich důležitost.

"Jsou školkou pro budoucí olympioniky. Rostou zde budoucí úspěšní medailisté jako Kosteličová, Pärsonová nebo Pljuščenko," řekl Rogge. "I tady uvidíte kalibr sportovců, kteří budou úspěšní na hrách v Soči," konstatoval.

Rogge nemluvil na dnešní tiskové konferenci jen o hrách mládeže. Na otázku, zda by mohla podobně malá země jako Česká republika v budoucnu pořádat olympijské hry, odpověděl Rogge příkladem Lillehammeru 1994. "Byly to nejlepší zimní hry, a přitom Lillehammer nemá více než dvacet tisíc obyvatel," řekl šéf MOV a doufal, že se něco podobného bude opakovat. "Věřím tomu." Praha se ucházela o možnost pořádat letní olympijské hry v roce 2016, ale nedostala se ani do užšího výběru a uvažovaná kandidatura na rok 2020 byla stažena.

Rogge neplánuje měnit věkový limit fotbalu na OH

Fotbalový turnaj na olympijských hrách se v blízké době pravděpodobně nedočká nejlepších hráčů, jak je to obvyklé ve většině ostatních sportů. Předseda MOV na dnešní tiskové konferenci přiznal, že je se současným systémem a obsazením spokojen. Nyní na olympijských hrách nastupují výběry do 23 let, které mohou být doplněny třemi staršími hráči. Světová fotbalové federace FIFA dokonce usilovala o snížení věkového limitu na 21 let, ale to Rogge již předloni odmítl.

Dohoda MOV s FIFA ohledně obsazení fotbalových týmů na olympijských hrách existuje 20 let. A měnit se nebude. "Fotbal je důležitý sport olympiády. Patří mezi trojici nejnavštěvovanějších a nejsledovanějších, a proto je jedním z největších sportů na olympiádě," řekl Rogge.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články