Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Na zahájení olympiády mládeže dohlédne šéf MOV Rogge

Praha - Za přítomnosti předsedy Mezinárodního olympijského výboru Jacquesa Rogga začne za dvanáct dnů 10. zimní evropský olympijský festival mládeže (EYOWF), který se bude konat od 13. do 19. února v Libereckém kraji. Rogge, v 90. letech spoluzakladatel letních i zimních festivalů pro sportovce do osmnácti let, se zúčastní v neděli 13. února slavnostního zahájení a den nato i běžeckých disciplín. Odpoledne ho v Praze přijme předseda vlády Petr Nečas. Přímé přenosy z vybraných akcí nabídne ČT4.

"Akce připomíná olympijské ideály a pro mladé je totéž co olympiáda pro dospělé," prohlásil předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. "Představí se budoucí hvězdy sportu, které jsou ještě plné ideálů a ctí fair play," dodal.

Festivalu se zúčastní 1 558 účastníků z 44 zemí. Nejvíce sportovců vyšle Rusko (99), Česko bude reprezentovat šedesát dorostenců. "Největšími nadějemi by měli být krasobruslař Petr Coufal, Ester Ledecká, která pojede sjezdy i snowboardové soutěže, což je rarita, a dále běžci Petra Nováková a Petr Knop, biatlonista Tomáš Vojtík a medailové ambice má i hokejový tým," řekl vedoucí české výpravy Jan Stluka.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijský festival mládeže se blíží

Kdo naváže na Pljuščenka nebo Björgenovou?

K hrdinům dřívějších festivalů, kteří se posléze prosadili mezi dospělými, patřili třeba norská běžkyně Marit Björgenová, ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko, chorvatská sjezdařka Janica Kosteličová nebo francouzský sdruženář Jason Lamy Chappuis. Zlato před lety na festivalu získali i čeští běžci Zuzana Kocumová a Martin Koukal.

Rozpočet festivalu dosahuje 157 milionů korun. Třicet procent získali organizátoři z Evropské unie. Liberecký kraj přispěl polovinou a zbytek tvoří účastnické poplatky a sponzoři. "Rozpočet byl malinko snížen. Snažíme se projekt směřovat, aby byl věnován především sportu," řekl prezident organizačního výboru Roman Kumpošt.

Při zahajovacím ceremoniálu vzplane v liberecké Tipsport aréně po symbolické štafetě oheň zažehnutý v řecké Olympii. "Kdo a jak zapálí oheň, nechceme prozradit. Jako při velkých olympiádách to budeme tajit do poslední chvíle," usmála se Kateřina Nyčová, výkonná ředitelka festivalu. Oheň je v Česku od 24. ledna ve třech bezpečnostních lampách.

Olympijská pochodeň festivalu mládeže
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články