Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Wiggins: Bylo to buď zlato, nebo nic

Rio de Janeiro – Bradley Wiggins je nyní nejúspěšnějším britským sportovcem všech dob. Jeho zlato z týmové stíhačky je osmou olympijskou medailí slavného cyklisty, který kromě dráhy slavil úspěchy i na silnici. Nyní už na šestatřicetiletého Wigginse čeká sportovní důchod.

Bradley Wiggins
zdroj: Reuters autor: Matthew Childs

Dosáhl přesně toho, proč se znovu vrátil na dráhu. Britové navíc triumf ozdobili dalším světovým rekordem. Wiggins, Ed Clancy, Owain Doull a Steven Burke zvládli čtyřkilometrovou trať za 3:50,265 minuty. "Před osmnácti měsíci byly určité pochyby, jestli se mi povede vrátit a tohle zvládnout. Pro tenhle tým to bylo zlato nebo nic," uvedl Wiggins. "Ale když máte v týmu takovéhle kluky, usnadňuje vám to život. Bylo to něco fantastického. A teď jdeme slavit, čeká nás asi pěkná kocovina."

Olympijská sbírka šestatřicetiletého závodníka nyní čítá pět zlatých, jedno stříbro a dva bronzy. Ačkoliv na dráze začínal s velkou cyklistikou, jednu zlatou medaili má z Londýna 2012 ze silniční časovky. Vyhrál ji jen týden a půl poté, co ovládl Tour de France. "Abych byl upřímný, o tomhle jsem vůbec nepřemýšlel. Možná o tom jednou povyprávím dětem, až budou starší," řekl populární "Wiggo".

Je nám líto, video expirovalo.
Rekordní finále ve stíhacím závodě na 4 km

Cesta za posledním zlatem byla dlouhá a trnitá. "Opustil jsem silnici, vzdal se velkého platu a šel zase na dráhu, kde jsem byl jedním z mnoha. Musel jsem začínat zase od nuly," připomněl Wiggins. Ale vidina posledního velkého úspěchu byla obrovským hnacím motorem. "Chtěl jsem končit přesně takhle, na vrcholu. A ne v dešti na nějakém mizerném závodě ve Francii. Tohle je nejlepší možný konec, který jen mohl být. Klobouk dolů před Australany, jeli skvěle. Je úleva, že jsme to zvládli," dodal.

Zavzpomínal i na svou první olympijskou medaili - bronz ze stíhačky v Sydney 2000. "Měl jsem bronz a jen si tak pomyslel, že když pak v pondělí budu muset na úřad práce, budu už moct vždycky říct, že mám ten bronz z olympiády," podotkl Wiggins.

Potvrdil také, že skončí. "Mé děti potřebují opravdového tátu. A má žena zase opravdového manžela," řekl Wiggins. V září ještě pojede etapový podnik Kolem Británie a úplný konec kariéry by měl v listopadu obstarat Šestidenní závod na dráze v Gentu. "Bude to krásné končit kariéru tam, kde jsem se narodil a kde to všechno začalo. Pamatuji, jak jsem tam byl jako dítě se svým tátou, když tam závodil. To místo se od té doby nezměnilo," uvedl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články