Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kelemen ve sprintu skončil v úvodu, Britové mají v rekordu zlato

Rio de Janeiro – Cesta dráhového cyklisty Pavla Kelemana ve sprintu skončila už v prvním kole. Nejprve ho porazil obhájce stříbra Francouz Grégory Baugé a český reprezentant neuspěl ani v opravě. Fantastická bitva se odehrála ve stíhacím závodě na 4 km. Z výhry se světovém rekordu radovali BritovéMaximum z olympiády v Londýně 2012, jež posunuli už na cestě do finále o více než vteřinu na 3:50,570, dokázali ještě vylepšit na 3:50,265.

Britští dráhoví cyklisté
zdroj: Reuters autor: Paul Hanna

Kelemen se v opravné jízdě utkal s Australanem Patrickem Constablem a Polákem Damianem Zielinským. Přestože se zdálo, že má závod dobře rozjetý, v posledním kole už mu scházela síla na rozhodující nástup a dojel poslední.

"Tam už je to lehčí vabank, jak je to ve třech. Měl jsem to krásně rozjetý, Australana jsem měl jako ovci; nasával jsem ho, pak jsem ho dojel a prostě mi vytuhly nohy a už to nešlo," řekl Kelemen, jenž se v Brazílii představí ještě jednou. V úterý ve své skvělé disciplíně keirinu, v níž loni dosáhl na titul mistra Evropy.

Mimořádná představení nabídli britští dráhaři, kteří ve finále stíhacího závodu na 4000 metrů porazili Austrálii. Ve strhující rozhodující jízdě vybičovali tým ve složení Edward Clancy, Steven Burke, Owain Doull a Bradley Wiggins k dalšímu světovému rekordu fantastickým výkonem jejich dlouhodobí rivalové z Austrálie, kteří ještě po třech čtvrtinách závodu vedli.

Jenže favorizovaní Britové vydrželi déle ve čtyřech a nakonec vyhráli o více než sedm desetin vteřiny. Bronz získali v souboji s Novým Zélandem Dánové.

Šestatřicetiletý vítěz slavné Tour de France z roku 2012 Wiggins naplnil svou vidinu dalšího úspěchu pod pěti kruhy a s osmi cennými kovy je nejúspěšnějším britským sportovcem všech dob.

Dosud se o tento post dělil co do počtu cenných kovů s jiným dráhařem Chrisem Hoyem, v jehož sbírce je šest zlatých a jedno stříbro. Wiggins má po úspěchu v Riu na kontě čtyři zlaté, stříbro a dva bronzy z dráhy a kromě toho ještě triumf ze silniční časovky před čtyřmi lety v Londýně.

První čínské dráhové zlato získala Kung Ťin-ťie

První čínské zlato v dráhové cyklistice na olympijských hrách vybojovaly Kung Ťin-ťie a Čung Tchien-š', které vyhrály týmový sprint. S ohledem na výsledky posledních let v očekávaném souboji předčily na 500 metrech jasně takřka o tři desetiny sekundy Rusky. Číňanky v předchozích bojích vytvořily nový světový rekord (31,928 vteřiny).

Obhájkyně zlata z Londýna Němky dosáhly alespoň na bronz, když zdolaly o pouhých 22 tisícin Australanky. Anna Mearesová si tak musí na svou šestou olympijskou medaili ještě počkat.

Cyklistika - dráhová:

Muži - týmový stíhací závod na 4 km:

Finále: Británie (Clancy, Burke, Doull, Wiggins) 3:50,265 (světový rekord) - Austrálie (Edmondson, Bobridge, Hepburn, Welsford) 3:51,008, o 3. místo: Dánsko (Hansen, Larsen, Madsen, Von Volsach) 3:53,789 - Nový Zéland 3:56,753. Další pořadí: 5. Německo, 6. Itálie, 7. Švýcarsko, 8. Čína.

Ženy - týmový sprint:

Finále: 1. Čína (Kung Ťin-ťie, Čung Tchien-š') 32,107 - Rusko (Šmelevová, Vojnovová) 32,401, o 3. místo: 1. Německo (Welteová, Vogelová) 32,636 - Austrálie 32,658. Další pořadí: 5. Nizozemsko, 6. Francie, 7. Španělsko, 8. Kanada.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články