Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. Futsal liga 2023/2024

Vrcholy 6. dne OH: Zlatý obr Krpálek, česká tenisová lavina a nezdolný Phelps

Rio de Janeiro – Šestý den Her byl pro Česko zlatý den. Lukáš Krpálek se jako první český judista raduje z nejcennější olympijské medaile. Úspěchy prožil i český tenis a má jistou minimálně bronzovou medaili z ženské čtyřhry. Petra Kvitová vyřídila Ukrajinku Jelinu Svitolinovou a je v semifinále. Smůlu měli vodní slalomáři. Mistryně světa Kateřina Kudějová ani deblkanoisté Jonáš Kašpar a Marek Šindler na stupně vítězů nedosáhli. Sedmá místa přidaly střelkyně Adéla Bruns a dvojka bez kormidelníka. Fidži ovládlo ragbyový turnaj, nejlepší gymnastkou ve víceboji je Američanka Simone Bilesová. Michael Phelps vylovil z bazénu 22. zlato.

Lukáš Krpálek slaví olympijský úspěch
zdroj: Reuters autor: Toru Hanai

Nepřemožitelný Krpálek

Lukáš Krpálek neměl snadný los, ale vypořádal se i s neoblíbenými soupeři. Do turnaje vstoupil soubojem s Portugalcem Jorgem Fonsecou. Dlouho prohrával, ale pak soupeře dostal pod velký tlak a 22 vteřin před koncem rozhodl ziskem wazari. V osmifinále zdolal na tresty Kazacha Maxima Rakova, ve čtvrtfinále podobně přešel přes úřadujícího mistra světa Rjunosukeho Hagu z Japonska. Semifinále s Francouzem Cyrillem Maretem ukončil před limitem držením a finále rozhodl proti nasazené jedničce Elmaru Gasimovi z Ázerbájdžánu 24 sekund před koncem chvatem ouči-gari.

"Jsem nesmírně šťastný. V tohle jsem vůbec nedoufal. Myslel jsem na medaili, přesto jsem věděl, že to bude hrozně těžký, a ve zlatou věřil málokdo. Olympijská medaile byl obrovský sen a povedlo se to," zářil Krpálek. Medaili věnoval svému novorozenému synovi Antonínovi a také bývalému reprezentačnímu kolegovi Alexandrovi Jurečkovi, který před rokem zemřel při potápění.

Všechny Češky v semifinále

Přemožitelky sester Williamsových z 1. kola Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou předvedly proti italskému páru Sara Erraniová, Roberta Vinciová velký obrat. Český pár prohrával 0:3 a 3:4 ve druhém setu, za nepříznivého stavu však zabojoval a po více než dvouhodinovém boji vydřel vítězství 4:6, 6:4 a 6:4. Šafářová díky předešlému dni volna kvůli dešti už zřejmě překonala střevní virózu, kvůli níž musela skrečovat dvouhru.

Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou následně rovněž ve třech setech přemohly ruskou dvojici Darja Kasatkinová, Světlana Kuzněcovová. Obhájkyně stříbra z Londýna vedly 6:1, druhou sadu však prohrály 4:6 a ve třetí za stavu 4:5 a 0:40 čelily při servisu Hradecké třem mečbolům. Všechny však odvrátily a následně vybojovaly rozhodující brejk.

V pátečním semifinále si zahrají proti švýcarskému páru Timea Bacsinszká, Martina Hingisová. Šafářová se Strýcovou budou o finále bojovat s ruským párem Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová.

Ve dvouhře se po výhře 6:2 a 6:0 nad Svitolinovou dostala mezi nejlepší čtyři Petra Kvitová. Ukrajinka přitom v minulém kole šokovala výhrou nad obhájkyní zlata Serenou Williamsovou, proti Kvitové se ale nevzmohla na nic a v druhé sadě jí česká jednička nadělila "kanára". O finále si Kvitová v pátek zahraje s Portoričankou Monicou Puigovou a bude favoritkou.

V mixu navíc pár Lucie Hradecká, Radek Štěpánek bez boje prošel do čtvrtfinále. Španělé Garbiňe Muguruzaová a Rafael Nadal k utkání 1. kola nenastoupili. O postup do semifinále si česká dvojice zahraje s rumunským párem Irina Beguová, Horia Tecau.

Smůla v peřejích

Mistryně světa ve vodním slalomu Kateřina Kudějová ani deblkanoisté Jonáš Kašpar a Marek Šindler medaili nezískali. Finálové jízdy jim nevyšly a nenavázali na středeční bronzový úspěch Jiřího Prskavce.

Blíže ke stupňům vítězů měli Kašpar se Šindlerem. Po skvělé jízdě jim zbývaly do cíle tři branky, jenže na poslední protivodné se po špatném záběru zvrhli a po eskymáckém obratu a dvou penalizacích obsadili osmé místo.

Kudějová rovněž doplatila na chyby ve druhé polovině trati. V brance číslo 16 si připsala "šťouch" a do jednadvacítky se po špatném najetí musela vracet. Nabrala proto velkou časovou ztrátu a nakonec uzavírala finálovou desítku.

Dvě sedmá místa

Adéla Bruns obsadila sedmé místo ve střelbě ze sportovní malorážky na 3 x 20 ran, v které obhajovala bronzovou medaili z Londýna. Už před olympiádou ale hovořila o tom, že její forma není ideální a že jejím cílem je postup do finále. "Takže dneska to je pro mě úspěch, na obhajobu jsem fakt nemyslela," řekla.

Dvojka bez kormidelníka Lukáš Helešic, Jakub Podrazil vyhrála B finále veslařské regaty a obsadila celkově sedmé místo. Dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová skončil ve finále B čtvrtý a mužská čtyřka bez kormidelníka lehkých vah poslední.

Slavný den vítězství pro Fidži

Premiérový olympijský turnaj v sedmičkovém ragby vyhrálo Fidži. Ve finále deklasovalo Británii 43:7 a získalo svou první medaili pod pěti kruhy. Fidžané patřili k favoritům už před olympiádou, neboť v posledních dvou letech ovládli prestižní Světovou sérii, a tuto roli potvrdili. Vyhráli všechny tři zápasy ve skupině a ve čtvrtfinále si poradili i s úřadujícími mistry světa z Nového Zélandu.

Bilesové zlatá bezchybná jízda

Favorizovaná Američanka Simone Bilesová na olympijských hrách zatím marně hledá konkurentku. Po zlatu ze soutěže družstev jasně o 2,1 bodu vyhrála víceboj sportovních gymnastek. Stříbro vybojovala Aly Raismanová, další členka amerického týmu. Třetí skončila Ruska Alija Mustafinová.

Zase ten Phelps

V plaveckém bazénu tentokráte nepadl žádný světový rekord, přesto ovací nebylo málo. V očekávaném souboji Michaela Phelpse s Ryanem Lochtem na krátké polohovce vyšel vítězně kdo jiný než podvaadvacáté zlatý Phelps. Zatímco nezastavitelná legenda vyhrála o parník, Lochte se musel spokojit s pátým místem. Polohový závod na 200 metrů Phelps ovládl na všech Hrách od Atén 2004.

A nemusí to být medaile poslední. Jen půl hodiny po polohovce absolvoval Američan semifinále motýlkářské stovky. Do pátečního finále postoupil ale až pátým časem.

Je nám líto, video expirovalo.
Plavecké finále mužů - polohový závod na 200 m

Vyšperkovaný golfový návrat

Brit Justin Rose ozdobil návrat golfu do olympijského programu po 112 letech trefou první ranou do jamky. Takzvané hole-in-one se mu povedlo na čtvrté jamce. S celkovou bilancí 67 ran, tedy čtyřmi pod par, se po prvním kole zařadil na dělené čtvrté místo. Vede Australan Marcus Fraser se skóre 63 úderů.

Je nám líto, video expirovalo.
Návrat golfu na OH ozdobil v 1. kole Brit Justin Rose
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články