Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Třebínová: Za menší počet medailí mohou změny v organizaci i profesionalizace

Praha – Čeští paralympionici přivezli z Ria sedm cenných kovů, přičemž o dva z nich se zasloužila plavkyně Běla Třebínová. V celkovém součtu je to však méně, než kolik se povedlo získat na minulých paralympiádách. V rozhovoru pro ČT Třebínová popisuje, co vidí jako hlavní důvody pro tento pokles. Jsou jimi změny v organizaci jednotlivých disciplín a také profesionalizace sportu, která se České republice prozatím vyhýbá.

Česká paralympijská výprava na Hrách získala sedm cenných kovů, což je s ohledem na menší počet sportovců lepší výsledek, než jaký se povedl českým olympionikům. Zaznívají však hlasy, které upozorňují na pokles v počtu medailí – například z Atén jich Češi přivezli více než třicet, z Pekingu sedmadvacet a před čtyřmi lety z Londýna jedenáct. "Vzhledem k tomu, že jsme amatéři, kteří podávají profesionální výkony, tak je to vynikající výsledek," míní však Třebínová.

Pokles přičítá změnám v organizaci Her. "Ve spoustě kategorií dochází k přiostřování nominačních limitů, ale také třeba ke slučování kategorií. Tam, kde dřív bylo možné vyhrát dvě medaile, je to nyní jen jedna. Někomu se pak disciplína rovnou zruší," popisuje sedminásobná olympijská medailistka. "Plavání se netýká slučování, ale rovnou rušení disciplín. To byl jeden z důvodů, proč jsem nestartovala v Londýně – moje znaková padesátka z programu úplně vypadla. Plavec v mé třídě S5 tak neměl šanci vůbec v jedné z disciplín plavat," dodává.

Běla Třebínová: "Život paralympijského reprezentanta znamená třeba osm až jedenáct tréninkových jednotek týdně. Vstávám v pět hodin ráno, abych v šest skákala do bazénu, pak šla do práce, a nakonec znovu do bazénu. Poté se snažit žít rodinný život a jít unavená spát."

Na podporu Českého paralympijského výboru si nestěžuje, má však zato, že by sportu tělesně postižených pomohla větší profesionalizace. "V podmínkách, jaké jsou nastavené, se o nás starají dobře. Mohlo by se víc udělat proto, aby byl sport více profesionalizovaný, a to nejen pro sportovce, ale i pro trenéry. Naše trenérka si musí brát dovolenou, aby s námi mohla na soustředění," míní.

I to je nakonec částečným důvodem pro pokles v počtu medailí. "Svět totiž kráčí rychleji. Všechny moje soupeřky jsou profesionálky, které nedělají nic jiného, než plavou," upozorňuje Třebínová, která v Riu ukončila svou sportovní kariéru. Do budoucna se hodlá věnovat trénování plavců.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články