Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Zlatý Petráček: Vyšlo to do třetice všeho dobrého

Rio de Janeiro – Předposlední den paralympijských soutěží se zadařilo českým plavcům. Arnošt Petráček při své třetí účasti na Hrách vybojoval vysněné zlato, Běla Třebínová si po dlouhé závodní pauze doplavala v Riu už pro druhý cenný kov. Do konce kariéry ji čeká posledních sto metrů volným způsobem.

Arnošt Petráček
zdroj: Reuters

"Je to neskutečný pocit zvítězit právě na paralympijských hrách. V Pekingu a v Londýně se to nepodařilo, teď do třetice všeho dobrého," prohlásil šťastný Petráček, který pro českou výpravu vybojoval vůbec první zlato v Riu.

Bezprostředně po životní padesátce znak hledal důvody, proč to vyšlo až teď. "Vděčím za to i mým rodičům, kteří mi po celé paralympijské hry tady fandili. Díky partnerům a přátelům, ti mě k tomu dotáhli. Začal jsem se koncentrovat na závod. Měl jsem i kvalitní plavky," řekl Petráček.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští plavci vylovili z paralympijského bazénu zlato a stříbro

"Příprava byla velmi náročná. Nejen ta letošní, ale celé čtyři roky. S trenéry jsme hledali, jak zlepšit techniku, protože ta je nejdůležitější. Víc se tlačit, víc na vodě ležet. Síla byla taky důležitá, ale devadesát procent byla technika. A k tomu také hlava," popsal Petráček.

Obě medaile těžce vydřené

Třebínová k bronzu z kraulařské padesátky přidala stříbro ze stejně dlouhého znakařského závodu. Které z medailí si cení víc? "Ani jedna z nich není horší nebo lepší, obě jsou velice těžce vydřené," přiznala.

Na první Španělku Teresu Peralesovou jí chyběla sekunda a půl. "Myslela jsem si možná na trochu lepší čas, i když tenhle je nejlepší v sezoně. Měla jsem trochu problémy s nohama, stáhly mě trochu dolů, ale strhla jsem to hlavou a ruce pracovaly, jak mohly," popsala Třebínová.

Definitivní konec kariéry

Návrat k vrcholovému sportu po pěti letech nebyl vůbec znát. "Bylo to velice náročné, ale bohatě se to vrátilo zpátky," uvedla dvojnásobná medailistka, která už plánuje definitivní odchod do plaveckého důchodu. "Tohle je určitě moje poslední paralympiáda," zdůraznila. "Bude mi asi chybět adrenalin, ale doufám, že si to vynahradím jinde a jinak," dodala.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články