Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Šťovíček: Věřím, že to vyjde a Sáblíková bude v Riu startovat

Praha – Martina Sáblíková nevzdává naděje na start na olympijských hrách v Riu. Ačkoliv se podle pravidel Mezinárodní cyklistické unie (UCI) nekvalifikovala do cyklistické časovky, odcestuje do Ria jako turistka a bude doufat, že v její prospěch rozhodne panel Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS). "Už je to taková záležitost... Samozřejmě tam hrají svou roli právní argumenty, ale také mimoprávní záležitosti. A samozřejmě je důležité i to, co se píše v médiích," myslí si sportovní právník Jan Šťovíček, který bude Sáblíkovou v Riu zastupovat.

 

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP autor: Ivan Sekretarev

"Nám nezbývá, než se obrátit na CAS a využít toho, že před olympiádou zasedá zvláštní permanentní panel CASu, který rozhoduje velmi rychle veškeré případy, které se vyskytnou v tomto časovém okně, a já myslím, že se to bude vztahovat i na případ Martiny Sáblíkové. Věřím, že to rozhodnou velmi rychle a s velmi krátkým, ale doufejme dostatečným předstihem, aby se Martina mohla připravit a časovku jet," přeje si Šťovíček. "My jsme připraveni bojovat a věřím, že to vyjde," dodává.

Ten připomněl čtyři roky starý případ, v němž byl člen posádky čtyřkajaku potrestán za dopingový nález šestiměsíčním trestem, ale následně ze strany zvláštního panelu CAS očištěn a mohl se vrátit do české sestavy.

"Já jsem to již jednou absolvoval s Honzou Šterbou, když řešil nařčení z dopingu v Londýně, a vím, že to je pro sportovce hodně náročné. Rozhodnutí může padnout několik dní před startem, v případě Honzy Štěrby to myslím bylo tři nebo čtyři dny, a obávám se, že to v případě Martiny může nastat také," říká právník.

Jako Bolt v maratonu

Martina Sáblíková se po loňském mistrovství světa v Richmondu radovala z devátého místa v časovce a kvalifikace na olympijské hry, jenže předčasně. Český cyklistický svaz si mylně vyložil kvalifikační pravidla, která říkají, že startovat v časovce mohou jen účastníci závodu s hromadným startem.

Je nám líto, video expirovalo.
Šťovíček: Není jednoduché přečíst a vyložit si kvalifikační pravidla

"Je to velmi neobvyklé. Je to jako by se Usain Bolt chtěl kvalifikovat do běhu na 100 metrů na olympijských hrách a podmínka by byla, aby se nejdříve kvalifikoval do maratonu," říká Štovíček a přirovnává tak dvě nejvíce si vzdálené běžecké disciplíny, které absolvují výhradně specialisté se zcela odlišnými somatotypy, k disciplínám silniční cyklistiky, pro něž s výjimkou Sáblíkové v profesionálním sportu prakticky neexistuje specializace, a jezdí je ti samí jezdci, na etapových kláních dokonce v rámci jednoho závodu.

"Mě to přijde velmi nelogické," stojí si však Šťovíček za svým. "Navíc když skončila časovka v Richmondu na mistrovství světa, chodili funkcionáři UCi gratulovat našim funkcionářů a týmu Martiny Sáblíkové s tím, že je vyjeto místo na olympijských hrách," udivuje se právník.

Přímo na webových stránkách Českého svazu cyklistiky lze přitom najít tento text: "Kvóta pro individuální časovku je zahrnuta v celkovém počtu 67 závodnic pro silniční cyklistiku. 25 jezdkyň již zapsaných v silničním závodě se zúčastní individuální časovky."

Teoreticky tak neexistuje šance, že by se Martina Sáblíková mohla Her v Riu zúčastnit, pokud nepojede také silniční závod. Sáblíková i český svaz však stále doufají ve start zlaté olympijské medailistky ze zimních Her a poslední možností je případný pozitivní verdikt zvláštního panelu CAS.

Osud Sáblíkové bude mít v rukách dvanáctka rozhodců, kterou tvoří šestice žen a šestice mužů z různých koutů světa. Předsedajícím tribunálu bude Američan Michael Lenard a jeho pravou rukou byla jmenována Brazilka Ellen Gracie Northfleetová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články