Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

MOV odložil rozhodnutí o ruské účasti v Riu

Lausanne – Mezinárodní olympijský výbor (MOV) odložil své rozhodnutí o účasti ruských sportovců v Riu. Výbor ve svém prohlášení uvedl, že musí vzít v úvahu rovněž rozhodnutí Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS) ve věci účasti ruských atletů na Hrách, které by mělo být známé ve čtvrtek. Zároveň MOV zřídil disciplinární komisi, která se věcí bude urychleně zabývat, a zkoumá právní stránku možného vyloučení Ruska. Celé znění oficiálního vyjádření MOV čtěte ZDE.

"Začali jsme zjišťovat právní možnosti s ohledem na kolektivní vyloučení všech ruských reprezentantů z her v Riu oproti právu jednotlivce na spravedlnost," uvedl v prohlášení MOV, který už zahájil řízení s funkcionáři, jejichž jména se ve zprávě objevila. Chce mj. také překontrolovat vzorky všech ruských sportovců z Her v Soči a zveřejnit jejich jména.

MOV po mimořádném zasedání výkonného výboru zavedl také několik předběžných opatření. Představitelé ruského ministerstva sportu nesmějí do Ria stejně jako osoby, jejichž jména se objevila ve zprávě vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury (WADA).

MOV ve svém prohlášení taktéž uvedl, že nepodpoří konání sportovních akcí na území Ruska, což se týká mj. chystaného Grand Prix v krasobruslení (listopad 2016) nebo Evropských her v roce 2019. Otázkou je pak konání světového fotbalového šampionátu 2018, jehož organizace spadá pod FIFA.

Rusové odmítli suspendovat ministra sportu Mutka

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko nebude navzdory výsledkům vyšetřování, které přinesla zpráva WADA, suspendován. Podle zprávy se měl podílet na krytí ruského dopingového programu. Jako důvod uvedla ruská strana to, že Mutko není ve zprávě WADA přímo zmíněn. "Není tam uveden jako ten, který mohl za překročení pravidel," řekl mluvčí ruského prezidenta s tím, že jeho náměstek Jurij Nagornych suspendaci na rozdíl od svého nadřízeného neunikl. 

Ruské medaile na zimních olympijských hrách
zdroj: ČT sport

Mutko, jenž s prezidentem Vladimirem Putinem spolupracuje již více než 20 let, je ve zprávě WADA jmenován v souvislosti s krytím jediného dopingového případu, který se měl týkat zahraničního fotbalisty působícího v ruské lize. Jeho odvolání prý ale není na pořadu dne. "Protože žádná obvinění na moji adresu nejsou a být nemohou, jelikož je to absolutně nereálné a nemožné," uvel Mutko.

Zpráva WADA se zabývala především dopingem na OH v Soči před dvěma lety, kde Rusové získali o 18 medailí více než ve Vancouveru 2010 a stali se nejúspěšnější zemí Her. S posvěcením ministerstva sportu tam mělo docházet mj. k manipulaci s pozitivními vzorky sportovců, které byly vyměňovány za čisté.

Zdroj
ČTK, ČT sport, BBC, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články