Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Rivalita v olympijském zápase: Baumgartner vs. Gobedžišvili

Rivalita mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem v období studené války prostupovala téměř každým sportem. Nejinak tomu bylo i v případě zápasníků v supertěžké váze volnostylařů. Po vzájemných bojkotech na olympiádách v Moskvě a Los Angeles však propukla vzájemná rivalita mezi Brucem Baumgartnerem z USA a Davidem Gobedžišvilim ze SSSR naplno až v Soulu 1988 a Barceloně 1992.

Je nám líto, video expirovalo.
Rivalita v olympijském zápase: Baumgartner vs. Gobedžišvili

Zápas byl jedním ze základních sportů novodobých olympijských her a na olympiádě chyběl pouze jednou, a to v roce 1900. Také v antické epoše byl neodmyslitelnou součástí panhelénských her. Novodobému zápasu dominovaly dvě politické i sportovní velmoci druhé poloviny dvacátého století.

Zápasníci Sovětského svazu i Spojených států opanovali většinu soutěží. Vzájemná rivalita však nebyla v první polovině osmdesátých let naplněna, neboť obě země bojkotovaly olympiádu konanou na soupeřově území. Do Moskvy v roce 1980 nepřicestovali Američané, účast na Hrách v Los Angeles o čtyři roky později zase odmítli Sověti včetně dalších zemí východního bloku.

Vzájemné soupeření tak mohlo znovu propuknout až v jihokorejském Soulu v roce 1988. Na této olympiádě obhajoval zlatou medaili Američan Bruce Baumgartner, který se však musel po vítězství v Los Angeles sklonit v následujícím roce na mistrovství světa před Gruzíncem Davidem Gobedžišvilim. Od roku 1985 se tak začalo datovat soutěžení mezi dvěma světovými zápasníky.

V roce 1986 oplatil Američan svému soupeři porážku a Baumgartner se radoval ve všech třech vzájemných soubojích. V Soulu navázali na předchozí zápasy a poté, co oba ovládli souboje ve svých skupinách bez jediné porážky, narazili na sebe až ve finálovém utkání. Gobedžišvili se ujal vedení 3:0 na body a zlato si už nenechal ujít. Po výhře 3:1 se z vítězství radoval Gruzínec.

Na následujících olympijských hrách v Barceloně v roce 1992 se oba zápasníci potkali už ve skupině. Ve třetím kole skupinové fáze měl tentokrát navrch Američan Baumgartner, který se radoval z výhry 3:0. Gobedžišvili byl i kvůli této porážce a na základě dalších výsledků odsunut pouze k zápasu o bronz, který pod vlajkou Sjednoceného týmu a hlavičkou Společenství nezávislých států (po rozpadu SSSR) také vybojoval.

Baumgartner poté ve finále dominoval a po vítězství 8:0 nad Kanaďanem Jeffreym Thuem se stal podruhé olympijským vítězem. Na olympiádě v Atlantě v roce 1996 pak Baumgartner dokončil sbírku olympijských medailí, když ke dvěma zlatým a jedné stříbrné přidal také tu bronzovou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články