Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Profil sportu: Zápas

Už Homér ve své Iliadě zmiňuje zápas jako jednu z nejstarších forem boje. Byl jedním z hlavních sportů antických olympijských her a jeho tradici převzali i staří Římané. Součástí novodobých soutěží pod pěti kruhy je zápas od samého počátku. Největšího českého úspěchu dosáhl Vítězslav Mácha, který v Mnichově 1972 získal zlatou medaili. 

Definujeme dva základní styly: první s otevřenými dlaněmi, při kterém je zakázáno chytat soupeře pod úrovní pasu, jenž dal vzniknout řecko-římskému stylu. Britové a také američtí osadníci ovšem vyznávali jiný, ve kterém byl povolený jakýkoliv úchop – tzv. volný styl.

Řecko-římský zápas si našel cestu už na první novodobé olympijské hry v Aténách 1896. Britové a Američané však nadále preferovali volný styl. Ten byl oblíbenou zábavou i mnohých amerických prezidentů – Washingtona, Lincolna, Granta či Roosevelta. Olympijskou premiéru zažil v roce 1904.

Olympijské turnaje v zápasu probíhají:

Od neděle 14. srpna do neděle 21. srpna

Stadion:

Carioca Arena 2

Soutěže:

18 - 12 mužských, řecko-římský (do 59 kg, do 69 kg, do 75 kg, do 85 kg, do 98 kg, do 130 kg) a volný styl (do 57 kg, do 65 kg, do 74 kg, do 86 kg, do 97 kg, do 125 kg)

6 ženských, volný styl (do 48 kg, do 53 kg, do 58 kg, do 63 kg, do 69 kg, do 75 kg)

Počet účastníků:

349: 235 mužů a 114 žen rozdělených do osmnácti kategorií dle stylu a váhy 

Česká účast:

Adéla Hanzlíčková (volný styl do 63 kg)

Československá zápasnická historie je nesmírně bohatá. Stejně jako sbírka olympijských medailí – tu nejcennější získal v Mnichově 1972 Vítězslav Mácha. Svůj první duel sice prohrál, dalších pět soubojů však vyhrál a v řecko-římském stylu získal jediné zlato v historii.

Navázal na něj následně i o čtyři roky později v Montrealu, kde vybojoval stříbrnou medaili. Stejně cenný kov ukořistila další šestice československých zápasníků – Jiří Kormaník, Josef Růžička, Jozef Herda, Josef Klapuch, Josef Urban a Jindřich Maudr. O poslední medailový úspěch se postaral v Soulu 1988 Jozef Lohyňa, který z jihokorejské metropole odjel s bronzem.

Na letošních Hrách bude mít český zápas jediného zástupce - Adélu Hanzlíčkovou. Dvaadvacetiletá rodačka z Brna se sportovního vrcholu letošního roku původně účastnit neměla. Po přerozdělení účastnických míst však do Brazílie odletěla. O čtvrtou účast pod pěti kruhy usiloval i David Vála, ale do hlavního turnaje se z kvalifikace v Srbsku neprobojoval.

V řecko-římském zápasu bude největší pozornost upřena na Mijaína Lópeze, jenž bude útočit na třetí zlatou olympijskou medaili po sobě, což se v historii podařilo jen Alexandru Karelinovi z Ruska. Třiatřicetiletý reprezentant Kuby v supertěžké váze (do 130 kg, poznámka autora) tak může v Riu vstoupit mezi "nesmrtelné".

Za žijící legendy zápasu lze považovat také japonské duo Saori Jošidaová-Kaori Ičó. Obě reprezentantky ze země vycházejícího slunce opanovaly od Atén 2004, kdy měl ženský zápas na olympijských hrách premiéru, všechny tři turnaje pod pěti kruhy. Jošidaová bude usilovat o čtvrté zlato v kategorii do 53 kg, Ičó se představí v kategoii do 58 kg.

V Riu se bude mezi 14. a 21. srpnem bojovat o 18 sad medailí, přičemž více kategorií má volný styl. 

Zdroj
ČT sport, Wikipedia, rio2016.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články