Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Profil sportu: Sportovní střelba

Sportovní střelba se do současné podoby vyvinula v průběhu let z lovecké a bojové střelby. Na olympijských hrách se ve střelbě soutěží od roku 1896, kde se rozdělovalo pět střeleckých medailí. Dnes v olympijském menu najdeme tři samostatné disciplíny střelby – pistoli, pušku a brokovnici. Česká republika bude na mít na olympiádě v Riu pět zástupců ve střelbě včetně olympijského vítěze z Pekingu Davida Kosteleckého.

David Kostelecký
zdroj: ISIFA/EPA autor: Oliver Weiken

Disciplíny pistole, pušky a brokovnice od první olympiády prošly razantním vývojem. V Paříži roku 1924 se ještě střílelo na živé holuby, postupně se však program stabilizoval. V principu lze olympijskou střelbu rozdělit na tři kategorie podle typu střeliva.

Ze vzduchových zbraní se střílí diabolky o průměru 4,5 milimetru, přičemž terč je vzdálen 10 metrů a používá se vzduchová pistole i puška. Kulové zbraně používají malorážné náboje. Muži střílí libovolnou pistolí na 50 metrů, malorážkou a rychlopalnou pistolí na třikrát čtyřicet ran a také šedesát ran vleže. Ženy potom pouze na čtyřicet.

Libuše Jahodová
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Českou ženskou ikonou střeleckého sportu je trojnásobná olympijská medailistka Kateřina Emmons (rozená Kůrková). Ve střelbě ze vzduchovky na olympiádě v Pekingu 2008 vybojovala zlato v dramatickém finále. Do Ria však nepojede, jelikož v červnu 2015 ukončila kariéru. Emmons se kromě vítězství na Hrách může pyšnit také tituly z mistrovství světa a Evropy.

Olympijské soutěže ve sportovní střelbě probíhají:

od soboty 6. srpna do neděle 14. srpna

Stadion:

Olympic shooting centre

Soutěže:

pistole, puška, brokovnice

Česká účast:

David Kostelecký, Filip Nepejchal, Adéla Bruns Sýkorová, Nikola Mazurová, Libuše Jahodová

Dalším českým držitelem nejcennějšího olympijského kovu je střelec David Kostelecký, který vybojoval zlato v trapu rovněž v Pekingu. Hry v Riu budou pro českého střelce už pátou olympiádou. České barvy budou kromě Kosteleckého hájit ještě Filip Nepejchal, Adéla Bruns Sýkorová, Nikola Mazurová a Libuše Jahodová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články