Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Profil sportu: Jezdectví

Jezdecké soutěže byly součástí olympijských her již ve starověku a do programu novodobých her se poprvé dostaly na druhé olympiádě v Paříži. O další návrat jezdeckých disciplín na OH se pak v roce 1912 zasloužil podkoní švédského krále hrabě Clarence von Rosen. Ten také do programu přivedl koňské disciplíny, které budou k vidění i na nadcházející olympiádě v Riu. Jde o soutěže v drezuře, ve všestranné způsobilosti a parkurovém skákání, přičemž všechny disciplíny jsou společné pro muže i ženy.

Drezura

Drezura probíhá v klasickém obdélníku o rozměru 20 x 60 metrů. Drezurní úloha je soubor předepsaných cviků v daném pořadí, jak je jezdec a kůň předvádějí. Mezi předepsané prvky patří pohyby do stran, prodloužený klus či cval nebo naopak cviky vyžadující vysoký stupeň shromáždění a podsazení koně, jako je piafa, pasáž a pirueta. Rozhodčí hodnotí ve stupnici od 0 do 10, hodnocení závisí především na přesnosti a preciznosti provedení cviků. Hledí se ale i na celkovou souhru dvojice, přičemž cílem je uvolněný kůň a jezdec, který mu předává povely pomocí téměř neznatelných pohybů.

Drezurní soutěže budou na olympijském programu od 10. do 15. srpna a stejně jako ostatní jezdecké disciplíny budou bez účasti českých sportovců. Až o měsíc později bude při paralympiádě závodit česká paradrezurní jezdkyně Anastasja Vištalová.

Obhájkyní zlata bude v drezuře jednotlivců Britka Charlotte Dujardinová. Jezdkyně je se svým olympijským koněm Valegro držitelkou světového rekordu z roku 2014, kdy zajela úlohu nejvyšší úrovně Grand Prix Freestyle s hodnocením 94,3 %. Největší rivalkou jí v Riu bude loňská stříbrná medailistka Adelinde Cornelissenová z Nizozemí, která znovu nastoupí s koněm Parzival. O přízeň rozhodčích bude ale bojovat například i dvojnásobná medailistka z Pekingu a Sydney, německá jezdkyně Isabel Werthová.

Parkur

Parkurové skákání, tradiční anglický sport, vznikl v 18. století, když se milovníci oblíbeného honu na lišku nějak museli vypořádat s ploty, které obehnávaly pole a cesty. Moderní parkur se skládá z kvalifikačních jízd a finále, do něhož se probojuje dvacet nejlepších. O umístění rozhodují trestné body, které se udělují za každou sraženou překážku, odmítnutí poslušnosti, pád a za překročení časového limitu.

Velmi blízko kvalifikaci do olympijských parkurových soutěží byl sedminásobný mistr České republiky Aleš Opatrný. O cestu do Ria bojoval na koni Acovaro až do poslední kvalifikační soutěže s Turkem Omerem Karaevlim. Olympijského snu se ale musel vzdát, když mu v rozhodujícím parkuru nevyšel oblouk, musel udělat o cvalový skok navíc a překročil tak časový limit o 1,15 vteřiny.

Do olympijského parkuru v Riu nastoupí i vítěz z Londýna, Švýcar Steve Guerdat s koněm Nino Des Buissonets. Svého nejlepšího koně Zenith si ale do Ria veze také současný parkurový mistr světa, Jeroen Dubbeldam z Nizozemí. Silnou konkurenci může představovat také americká jezdkyně Beezie Maddenová nebo Francouz Patrice Delaveau.

Jezdecká všestrannost

Jezdecké soutěže na olympijských hrách letos zahájí královská disciplína, jezdecká všestrannost. Zkoušky všestranné způsobilosti vznikly na počátku minulého století ve Francii. Kromě obou předchozích disciplín zahrnuje také crossovou - terénní zkoušku, tedy závod na dráze v přírodě, která je provázena řadou pevně ukotvených překážek, seskoků či vodních příkopů. Každá chyba, stejně jako překročení časového limitu, je penalizována. Pád koně či jezdce je pak trestán diskvalifikací.

Největším favoritem soutěže všestrannosti bude bezpochyby obhájce zlata z Londýna Michael Jung. Německý jezdec s několika vynikajícími koňmi a po dobu mnoha měsíců v této disciplíně vede i žebříček Mezinárodní jezdecké federace. Obhajovat prvenství bude v Brazílii i německý tým, jehož je Jung součástí. Mezi startujícími se ale objeví například i dvojnásobný olympijský vítěz Mark Todd z Nového Zélandu. Bude to jeho sedmá účast na OH.

Jediná medaile pro Česko

Nejvíce zástupců na olympiádě mělo tuzemské jezdectví v meziválečných letech. V Paříži v roce 1924 startovalo 11 Čechoslováků, v Amsterodamu 1928 a Berlíně 1936 devět. Nejlépe si vedl František Ventura, který v roce 1928 s koněm Eliot vybojoval zlato v parkuru. Jeho medaile je jediným československým či českým cenným kovem v jezdectví z OH.

Po válce byla účast domácích jezdců pod pěti kruhy už jen sporadická. Po rozdělení Československa se na hrách představil Jaroslav Hatla ve všestrannosti. V Aténách 2004 skončil na 22. místě, o čtyři roky později v Pekingu závod nedokončil.

Jezdecké soutěže probíhají:

6. - 9. srpna: Všestrannost, 10. - 15. srpna: Drezura, 14. - 19. srpna: Parkur

Místo konání:

jezdecké centrum v resortu Deodoro

Soutěže:

Drezura - 60 jezdců
Všestrannost - 65 jezdců

Parkur - 75 jezdců

Bez české účasti

Pro boje o individuální i týmové medaile vybrali pořadatelé jezdecké centrum v resortu Deodoro. Ten vznikl v roce 2007 za účelem Panamerických her, pro OH byl modernizován. Milion metrů čtverečních poskytuje dostatek prostoru pro hlavní skokovou arénu, drezurní obdélník, trať crossové zkoušky, ustájení, o pracoviště pro rozhýbání koní před závodem a další potřebné plochy.

Ne vždy se jezdecké soutěže konaly přímo v místě pořádání. Například místo Austrálie, kam koně v roce 1954 nemohli být vpuštěni kvůli veterinárním předpisům, byla disciplína přesunuta až do Švédska. A na olympiádě v roce 2008, která se jinak konala v Pekingu, probíhaly jezdecké soutěže kvůli nedostatku zázemí v Hong-Kongu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články