Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Přijel jsem si do Ria pro medaili, hlásí judista Krpálek

Česká výprava na olympijských hrách v Riu de Janeiro se ve čtvrtek těší na útok na judistickou medaili. Pokusí se o ni Lukáš Krpálek, který v kategorii do 100 kilogramů patří k hlavním favoritům. Sám má velkou motivaci, protože olympijská medaile mu jako jediná chybí do sbírky k titulům mistra Evropy i světa.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Pětadvacetiletý Krpálek je už nyní se šesti medailemi z ME a MS českou judistickou legendou. V Riu se může stát po Vladimíru Kocmanovi teprve druhým českým judistou, který získá cenný kov i pod pěti kruhy. 

"Chci podat maximální výkon. Obrovskou motivací je medaile, která mi jako jediná ještě chybí. Medaile by byla super, přijel jsem si pro ni," řekl Krpálek. "Jednou se mi povedlo vyhrát mistrovství světa, kde jsem všechny porazil. Vím, že když všechno sedne, tak jsem schopný získat zlato, ale suprová by byla každá medaile," dodal. 

Těžký los pro českého judistu

Má však těžký los, při němž mu nepomohlo ani to, že je mezi nasazenou osmičkou. Do turnaje vstoupí ve 2. kole soubojem s vítězem duelu mezi Afgháncem Muhammadem Taufikem Bachšim a Jorgem Fonsecou, přičemž podle předpokladů by mělo dojít na souboj s Portugalcem, který patří k neoblíbeným Krpálkovým soupeřům.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

A to i přesto, že český reprezentant vyhrál oba dosavadní souboje včetně květnového duelu na Masters v Guadalajaře. "Mám tam soupeře, které jsem si úplně nepřál. Fonseca je malý, dynamický, a když do něčeho vletí, tak to urve, i kdyby měl člověku zlámat kosti," uvedl Krpálek. 

V případném osmifinále českého reprezentanta čekají mistr světa z roku 2009 Kazach Maxim Rakov nebo Estonec Grigori Minaškin, se kterým Krpálek překvapivě prohrál na dubnovém mistrovství Evropy. "Minaškin je další špalek jako Fonseca. Rakov byl na minulých Hrách v Londýně světovou jedničkou, taky je menší postavy, takže mi přijde, že všichni malí šli do mé půlky pavouka. Ale tak to je, když chci vyhrát, musím porazit každého," prohlásil Krpálek. 

Lukáš Krpálek se v olympijské vesnici stihnul vyfotit s Usainem Boltem
zdroj: Instagram

Ve čtvrtfinále by se mohl utkat s úřadujícím mistrem světa Japoncem Rjunosukem Hagou. "Na něho bych si docela i věřil. Určitě se dá porazit. Bylo by fajn se dostat k němu, ale musím začínat postupně od prvního kola a potom můžu myslet na další," dodal.

Mezi další favority patří Nizozemec Henk Grol, který bral bronz na obou předchozích Hrách, Francouz Cyrille Maret, Belgičan Toma Nikiforov, Němec Karl-Richard Frey a světová jednička Elmar Gasimov z Ázerbájdžánu. Toho už ve 2. kole čeká obhájce zlata Tagir Chajbulajev. Boje začnou ve čtvrtek ve 15:00 SELČ, ve 20:30 odstartuje finálový program.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články