Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Phelps další zlato nepřidal. Ve světovém rekordu dominovala Ledecká

Rio de Janeiro Strhující finále byla k vidění sedmý den v plaveckém bazénu. Na trati 100 m motýlek přerušil Phelpsovo kralování Joseph Schooling ze Singapuru. Phelps, Cseh a le Clos pak po ojedinělém finiši berou za totožný čas tři stříbrné medaile. Na 800 m znak dominovala ve světovém rekordu Katie Ledecká a ke třem zlatým a jedné stříbrné přidala další medaili z nejcennějšího kovu. Sprint na 50 m volně vyhrál Anthony Ervin a po 16 letech se vrátil na plavecký trůn.

Druhé zlato DiRadové

V prvním plaveckém finále dne vyhrála na znakařské dvoustovce Američanka Madeline DiRadová a získala tak druhé zlato. Druhou Katinku Hosszúovou, která byla zlatá na poloviční trati, porazila v dramatickém souboji o pouhých šest setin. Třetí s odstupem doplavala Kanaďanka Hilary Caldwellová.

Pro Američanku to jsou první – a zároveň poslední olympijské hry. "Tohle je dokonalý konec kariéry. Nemůžete si přát nic lepšího než na poslední padesátce bojovat o zlato. Vymáčkla jsem ze sebe maximum, nohy jsem měla úplně zavařené," uvedla DiRadová. V září se bude hlásit do nového zaměstnání v konzultační firmě v Atlantě, kde bude pracovat jako obchodní analytička.

Tři muži na stříbrné příčce

Pravděpodobně poslední individuální závod na olympijských hrách má za sebou Michael Phelps. Čtvrté zlato v řadě na trati 100 m motýlek nakonec nezískal, když v dramatickém závodě od začátku dotahoval ztrátu a při obrátce na padesáti metrech byl dokonce až na šestém místě.

Jeho pověstný finiš nakonec stačil "jen" na dělené druhé místo, společně s maďarským a jihoafrickým plavcem. Kuriózní situace se ale stala symbolem mužských plaveckých závodů v Riu na druhý stupínek vystoupali už dnes legendární plavci Phelps, le Clos a Cseh ve společném držení. Poslední šanci rozšířit svou fenomenální sbírku bude mít Američan v nedělní polohové štafetě.

Šlo o jednadvacátou "remízu" tří sportovců v olympijské historii. Hodně jich má na svědomí starší gymnastický systém do deseti bodů, jenž také přinesl jedinou shodu dokonce čtyř sportovců - ve finále přeskoku mužů na OH v roce 1984.

Dělení medailí mezi třemi sportovci bývá k vidění také v atletice, a to především v tyči a výšce, když skokané dosáhnou stejného výsledku se shodným zápisem. Tříčlenná plavecká "remíza" je však po 48 letech první v závodě na rychlost od zimních her v Grenoble 1968, kde zajely stejný čas tři americké rychlobruslařky na 500 m.

Jednadvacetiletý překvapivý vítěz Joseph Schooling ze Singapuru se postaral o první olympijské prvenství pro svou zemi v historii. Při jeho dohmatu se časomíra nakonec zastavila na čase 50,39, čímž překonal olympijský rekord. 

"Chad, Michael a László jsou stále hlavními tvářemi motýlku. Kdyby nebylo Michaela, nemyslím si, že bych tady byl. Jako kluk jsem chtěl být jako on. Mám jen jedno zlato, ne 22 nebo 23. Měl jsem prostě dobrý den," řekl skromně Schooling. "Dokázal jsem něco, co nikdo z mé země přede mnou. Ale byla to náročná cesta. Nebudu vám lhát - když chcete dohmátnout jako první, vždycky je to drsné," dodal.

Phelpsova rekordní bilance pod pěti kruhy nyní čítá 22 zlatých, tři stříbrné a dvě bronzové medaile. Poslední šanci rozšířit svou fenomenální sbírku bude mít jednatřicetiletý plavec dnes v polohové štafetě. "A to bude definitivní konec. Do Tokia pojedu, ale závodit tam nebudu," řekl Phelps.

Ledecká ve světovém rekordu

Americká plavkyně Katie Ledecká vyhrála závod na 800 metrů volný způsob v novém světovém rekordu. Časem 8:04,79 vylepšila vlastní maximum z letošního ledna téměř o dvě sekundy, druhou Britku Jazz Carlinovou porazila o více než 11 sekund. Devatenáctiletá hvězda se stala první ženou od roku 1968, která na jedněch Hrách vyhrála všechny tři nejdelší kraulařské tratě. Naposledy se to povedlo v Mexiku její krajance Debbie Meyerové.

"Snažím se moc nemyslet na historii. Ale to, že jsem se vyrovnala Debbie a mé jméno je vyslovováno společně s jejím, je něco neskutečného," uvedla Ledecká, které před osmistovkou Meyerová poslala vzkaz na videu. "Musela jsem na tenhle moment čekat čtyři roky a znovu jsem si to užila. Předvedla jsem svůj nejlepší výkon," řekla.

Erwin zopakoval triumf ze Sydney

Po šestnácti letech se druhého vítězství na olympijských hrách dočkal americký plavec Anthony Erwin a o jednu setinu sekundy odsunul na druhé místo hlavního favorita Florenta Manaudoa. V bleskurychlém finále nejkratšího plaveckého sprintu dohmátnul na třetím místě Nathan Adrian.

"Je to neskutečná cesta, když si pomyslíte, že jsem po 16 letech zpátky na stupních vítězů," uvedl plavec, který se sportem skončil tři roky po triumfu v Sydney, aby se vrátil až v Londýně 2012. A druhou kariéru nehodlá končit ani po Riu. "Samozřejmě se budu snažit stále dostat do reprezentace. Chci ze sebe stále vymačkávat to nejlepší a myslím, že můj věk by mě neměl limitovat," uvedl zkušený Kaliforňan.

Plavání

Muži, 50 m volným způsobem: 1. Ervin (USA) 21,40, 2. Manaudou (Fr.) 21,41, 3. Adrian (USA) 21,49, 4. Proud (Brit.) 21,68, 5. Hovorov (Ukr.) 21,74, 6. Fratus (Braz.) 21,79, 6. Tandy (JAR) 21,79, 8. Bilis (Lit.) 22,08.

Muži, 100 m motýlek: 1. Schooling (Sing.) 50,39, 2. Phelps (USA), Le Clos (JAR) a Cseh (Maď.) všichni 51,14, 5. Li Ču-chao (Čína) 51,26, 6. Metella (Fr.) 51,58, 7. Shields (USA) 51,73, 8. Sadovnikov (Rus.) 51,84.

Ženy, 800 m volným způsobem: 1. Ledecká (USA) 8:04,79 - světový rekord, 2. Carlinová (Brit.) 8:16,17, 3. Kapásová (Maď) 8:16,37, 4. Belmonteová (Šp.) 8:18,55, 5. Ashwoodová (Austr.) 8:20,32, 6. Smithová (USA) 8:20,95, 7. Friisová (Dán.) 8:24,50, 8. Köhlerová (Něm.) 8:27,75.

Ženy, 200 m znak: 1. DiRadová (USA) 2:05,99, 2. Hosszúová (Maď.) 2:06,05, 3. Caldwellová (Kan.) 2:07,54, 4. Ustinovová (Rus.) 2:07,89, 5. Hockingová (Austr.) 2:08,02, 6. Coventryová (Zimb.) 2:08,80, 7. Liou Ja-sin (Čína) 2:09,03, 8. Gustafsdóttirová (Isl.) 2:09,44, ...v rozplavbách 23. Baumrtová (ČR) 2:13,26.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články