Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fenomenální Phelps vybojoval další dvě zlata, zářily i Ledecká a Hosszúová

Rio de Janeiro - Michael Phelps přidal na olympijských hrách další dvě zlaté medaile do své rekordní sbírky. Vyhrál individuální závod na 200 metrů motýlek a s týmovými kolegy i štafetu na trati 4 x 200 metrů volným způsobem. Jednatřicetiletý plavec má z posledních čtyř olympiád celkově 25 medailí, z toho 21 zlatých.

V individuálním závodě svedl Phelps do posledních metrů souboj s druhým Japoncem Masatem Sakaiem, který za plaveckým fenoménem zaostal o čtyři setiny sekundy, a bronzovým Maďarem Tamásem Kenderesim.

Phelps zaplaval o 35 setin horší čas než před čtyřmi lety v Londýně, kde bral stříbro. Jeho tehdejší přemožitel Jihoafričan Chad le Clos skončil čtvrtý. Nebýt porážky s Le Closem, ovládl by Phelps disciplínu na čtyřech hrách po sobě.

Naopak americká štafeta ve složení Conor Dwyer, Townley Haas, Ryan Lochte a Phelps svému závodu dominovala a dokončila ho v čase 7:00,66. Druzí trať zdolali Britové, bronzové medaile získali Japonci.

Jednatřicetiletý Phelps je nejúspěšnějším sportovcem pod pěti kruhy v historii. Ve sbírce má také po dvou stříbrných a bronzových medailích. Phelps po minulé olympiádě v Londýně ukončil kariéru, ale po dvou letech se vrátil.

"To zlato jsem chtěl zpátky opravdu hodně. Tahle trať bylo moje živobytí a teď jsem ji plaval naposledy v životě. Nikomu jsem to neřekl, ale vůbec nepřicházelo v úvahu, že bych prohrál. Mise splněna," řekl Phelps, jenž se po Riu hodlá definitivně rozloučit se sportovní kariérou. I proto, že pro něj motýlkářská dvoustovka tolik znamená, ho na stupních vítězů přemohly emoce.

"Na téhle trati jsem plaval své první olympijské finále a je mimořádné, že jsem ji na pátých olympijských hrách vyhrál," připomněl Phelps svůj start v patnácti letech v Sydney 2000, kde skončil na 200 m motýlek pátý. "Už jen to, že jsem znovu mohl vidět číslo jedna u svého jména na téhle trati... Víc jsem si přát nemohl," řekl.

Maďarská hvězda Katinka Hosszúová získala v Riu třetí individuální zlato během čtyř dní. Po znakařské stovce a polohovém závodu na 400 m vyhrála i kratší polohovku. Nechala za sebou Britku Siobhan-Marii O'Connorovou a třetí Mayu DiRadovou z USA, sedmadvacetiletá "Železná lady" zvítězila v olympijském rekordu 2:06,58.

Ženský závod na 200 metrů volným způsobem ovládla Američanka Katie Ledecká. V Riu získala druhé zlato, celkově také třetí medaili. Druhá skončila Švédka Sarah Sjöströmová, bronz poveze do Austrálie Emma McKeonová.

Devatenáctiletá Ledecká před dvoustovkou opanovala i dvojnásobnou kraulařskou trať. Pokud vybojuje nejcennější kov i na 800 metrech, ovládne tyto tři trati jako první plavkyně po Debbie Meyerové, které se to podařilo v roce 1968 v Mexico City.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články