Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Murray ve čtyřhodinové bitvě udolal Del Potra a obhájil zlato

Rio de Janeiro – Byla to velká bitva hodná olympijského finále. Argentinec Juan Martin del Potro podlehl v jednom z vrcholných představení celých Her po více než čtyřech hodinách Britu Andymu Murraymu ve čtyřech setech 5:7, 6:4, 2:6 a 5:7. Skot tak jako první tenista v historii OH dokázal obhájit zlato ve dvouhře.

Andy Murray
zdroj: Reuters

Cesta k triumfu v Riu pro něj byla mnohem náročnější než k prvnímu olympijskému titulu. "Tehdy byl finálový zápas jednoznačný, zatímco dnes se mohlo stát cokoliv. Tohle byl určitě jeden z nejtěžších zápasů, které jsem o velký titul musel odehrát," uvedl Murray, který kromě olympiád vyhrál dvakrát Wimbledon a jednou US Open.

Utkání doprovázela pravá jihoamerická atmosféra, hledištěm se nesly oslavné chorály na podporu bojujícího Del Potra. Argentinec dřel do úmoru od prvního míče. Jedna dlouhá výměna střídala druhou. První sadu rozhodlo až v závěru ztracené Del Potrovo podání.

Neuvěřitelná houževnatost zdobila i Murrayho. Druhou sadu ztratil, ve třetí začal na kurtu dominovat a nutil svého soupeře k chybám. Jihoameričan dlouze vydýchával delší výměny, obecenstvo se dostávalo do varu.

Čtvrtý set a souboj se změnil v duel titánů…, kteří si však jen velmi těžko drželi své servisy. Oba tenisté dohromady přišli o podání patnáctkrát. Del Potro podával na vítězství za stavu 5:4, Murray však stačil vývoj otočit a využil svůj druhý mečbol při soupeřově servisu.

Murray získal pro Velkou Británii sedmnácté tenisové zlato z olympijských her v historii. Del Potro, přemožitel světové jedničky Novaka Djokoviče z úvodního kola, nedosáhl na první argentinské tenisové prvenství pod pěti kruhy, navzdory porážce ale vylepšil svou bronzovou medaili z Londýna.

Devětadvacetiletý Murray v Riu využil i absence řady kvalitních hráčů. Z nejrůznějších důvodů v Brazílii chyběla hned polovina tenistů z elitní desítky žebříčku včetně české jedničky Tomáše Berdycha, který nestartoval kvůli obavám z viru zika.

Juan Martin del Potro po jedné z nekonečných výměn
zdroj: Reuters

Nejhezčí turnaj

Del Potro navzdory finálové porážce prožíval úžasný olympijský turnaj. Bezprostředně pro losování, které mu přisoudilo Djokoviče do 1. kola, si přitom myslel, že jeho účinkování v Riu nebude mít dlouhého trvání. "V kariéře jsem ještě nic hezčího nezažil. Každý sportovec odevzdá všechno, aby tady mohl být, a mít olympijskou medaili na krku je snem každého sportovce. A mít dvě je mnohem víc než sen," řekl.

Murray ocenil, na jakou úroveň se Argentinec po opakovaných operacích zápěstí vrátil. "Zaslouží si za to velké uznání a měl by být velmi hrdý, protože to není jednoduché," řekl na jeho adresu. Druhé olympijské zlato Murray příliš neoslaví, protože se musí okamžitě přesunout na turnaj v Cincinnati.           

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články