Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Krpálek: Byl jsem nervózní, aby se mi nezamotala vlajka

Rio de Janeiro - Vlajkonoš české výpravy Lukáš Krpálek byl při vstupu na stadion v průběhu slavnostního zahájení olympijských her v Riu de Janeiro trochu nervózní, aby se mu vlajka nezamotala. Na stadionu Maracaná ale svou roli při defilé zvládl a stihl i mávat fanouškům v ochozech.

Lukáš Krpálek s českou vlajkou
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Krpálek, který přiletěl do Ria v den zahájení, se při vstupu na stadion usmíval a vlajkou lehce povlával. "Trošičku nervózní jsem byl, protože jsem nevěděl, jak to udělat, aby se mi vlajka nezamotala. Ale předtím jsem si to vyzkoušel, protože jsem ji dostal dřív, takže to bylo v pohodě," řekla česká medailová naděje.

Fanoušci na stadionu ocenili většinu výprav potleskem a atmosféra v "Chrámu bohů" byla elektrizující. "Bylo to pro mě emotivní. Měl jsem hroznou radost, že jsem vlajku mohl nést. Když jsem přicházel na stadion a viděl ten dav a vyhlašovali naši zemi, tak to bylo něco nádherného. Užil jsem si to," řekl Krpálek.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejlepší z Ria: Zahájení

Čekal, že vlajka bude těžší, ale pro judistu kategorie do 100 kg nebyl problém nést zástavu jednou rukou. "A druhou jsem mával na lidi," uvedl bývalý mistr světa a Evropy.

Sportovci čekali na promenádu v ochozech přilehlé haly Maracanázinho, kde se bude hrát volejbal, a sledovali zahájení na obří kostce nad palubovkou. "Jediné blbé bylo, že jsme čekali čtyři, pět hodin, než jsme se dostali ven, ale určitě to za to stálo a jsem za to hodně rád. Bylo to opravdu nádherné," řekl Krpálek.

Češi slibovali před vstupem na plochu na sociálních sítích překvapení. Při příchodu pak do vzduchu a mezi ostatní sportovce vyhazovali barevné klobouky. Z tribuny jim mávali i prezident Miloš Zeman s manželkou.

Na zahájení přišly například stolní tenistka Iveta Vacenovská, jachtařka Veronika Fenclová, golfistka Klára Spilková, tenistky Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková, která se stihla vyfotit se světovou jedničkou Serenou Williamsovou z USA. Zúčastnili se také atleti Adam Helcelet, Eliška Klučinová, Radek Juška, Denisa Rosolová či badmintonista Petr Koukal.

Kajakáře Jiřího Prskavce nadchl stadion, který má na fotbal kapacitu přes 80 tisíc míst. "Já jsem nikdy neviděl takhle obrovský stadion. Na fotbal jsem nikdy nechodil a možná je to poprvé a naposledy," řekl úřadující mistr světa. Před vstupem na plochu byl i on nejistý. "Musím přiznat, že mě nervozita maličko přepadla. Dlouho jsme stáli v tunelu, a když přicházela řada na nás, tak přišlo mravenčení," řekl. Portugalská abeceda zařadila Čechy na 186. místo z 207 výprav.

Spilková bude jedinou Češkou při obnovené premiéře golfu pod pěti kruhy. Slavnostní zahájení si nadmíru užila. "Je to úžasné, vždycky jsem viděla zahájení jen v televizi jako malá," řekla jednadvacetiletá hráčka. "Když vidím, kolik tu je lidí, je to neskutečné. Je to taková oslava sportu, velká párty."

Bývalá běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová zažila zimní olympiády a nyní je poprvé na letních Hrách. "Zimní byla už dávno, takže si to nepamatuji, ale to je naprosto fantastická atmosféra," řekla maratonkyně. Cyklisté, veslaři, plážové volejbalistky či tenistky Lucie Šafářová a Barbora Strýcová sledovali zahájení v olympijské vesnici, protože je už první hrací den po zahájení olympiády čekají soutěže.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články