Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Zlato v týmovém sprintu si vyjeli britští dráhaři

Rio de Janeiro - První zlatou olympijskou medaili na dráze v Riu de Janeiro si vyjeli v týmovém sprintu britští cyklisté, kteří ve finále porazili Nový Zéland. Bronz mají Francouzi, kteří v souboji o třetí příčku předčili sestavu Austrálie.

Britští dráhoví cyklisté
zdroj: REUTERS/Paul Hanna

Britové, kteří byli na dráze jasně nejúspěšnější zemí před čtyřmi lety v Londýně, načali svou brazilskou sbírku cenných kovů díky Philipu Hindesovi, Jasonu Kennymu a Callumu Skinnerovi. Ve vítězné sestavě v porovnání s minulými Hrami nahradil Skinner legendu Chrise Hoye.

Osmadvacetiletý Kenny se tak může pyšnit už čtyřmi olympijskými tituly. Byl u triumfu v týmovém sprintu rovněž v Pekingu 2008 a v Londýně vyhrál i individuální sprint, z něhož má také osm let staré stříbro. Noví olympijští šampioni sice zpočátku ztráceli, ale po polovině závodu na tři 250 metrů dlouhé okruhy už získávali navrch a pro zlato si nakonec dojeli v olympijském rekordu 42,440 vteřiny.

Novozélanďané Ethan Mitchell, Sam Webster a Edward Dawkins za nimi zaostali o 102 tisícin. V souboji o bronz byli Francouzi, druzí v Pekingu i Londýně, lepší o 155 tisícin. Mnohonásobný mistr světa Grégory Baugé získal již čtvrtou olympijskou medaili, ale dosud čeká na vítězství. Bronz vybojoval po předchozích třech stříbrech. Rozjely se i kvalifikace v očekávaných stíhacích závodech.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam dráhové cyklistiky: sprint týmů (M)

Britové v sestavě s vítězem Tour de France Bradleym Wigginsem předvedli dominantní výkon, když za sebou nechali Dánsko a hlavního soupeře Austrálii o více než tři a půl vteřiny. Měli dokonce na dosah pokoření světového rekordu, který vytvořili pod pěti kruhy před čtyřmi lety v Londýně a podle zpráv ho překonali v Riu během tréninku.

V Brazílii se podruhé v historii dostali pod tři minuty a 52 vteřin - zajeli 3:51,943. Nový zápis do rekordních tabulek jim unikl o necelé tři desetiny. Co se jim nepodařilo, dokázaly jejich reprezentační kolegyně Katie Archibaldová, Laura Trottová, Elinor Barkerová a Joanna Rowsellová-Shandová. V kvalifikaci zajely 4:13,260 a dosavadní maximum Australanek vylepšily o více než čtyři desetiny.

Cyklistika - dráhová:

Muži - týmový sprint:

Finále:

1. Británie (Hindes, Kenny, Skinner) 42,440 - Nový Zéland (Mitchell, Webster, Dawkins) 42,542

o 3. místo:

1. Francie (Baugé, Pervis, D'Almeida) 43,143 - Austrálie (Hart, Glaetzer, Constable) 43,298

Další pořadí: 5. Německo, 6. Nizozemsko, 7. Polsko, 8. Venezuela.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy