Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Každý jiný, ale jako dvojice k neporažení. Novozélanďané vyhrávají sedm let v kuse

Rio de Janeiro – Novozélandští veslaři Eric Murray a Hamish Bond už sedm let suverénně kralují kategorii dvojek bez kormidelníka a svoji dominanci potvrdili i na olympijských hrách v Riu. Na první pohled nesourodá dvojice přešla na menší posádku po olympiádě v Pekingu a od roku 2009 drtí konkurenci. Na laguně Rodriga de Freitase si ve čtvrtečním finále připsali 69. výhru v řadě.

"V čem jsme jiní než ostatní? Jsme prostě hezčí," vtipkoval Murray již v průběhu olympijské regaty, když měl odpovídat na otázky o dominanci novozélandské dvojice. "Upřímně řečeno, neděláme nic odlišného oproti ostatním. Prostě tvrdě trénujeme, hodně tvrdě. A neustále se snažíme vylepšit svoji techniku, to je naše filozofie," řekl Murray již vážněji.

Jejich nadvláda je pozoruhodná i proto, že jsou fyzicky odlišní. Murray je téměř dvoumetrový a stokilový chasník, akademicky vyhlížející Bond je o pět centimetrů menší a o 15 kilogramů lehčí.

Eric Murray a Hamish Bond
zdroj: Reuters

Navíc mají i rozdílnou povahu. Bond studuje a věnuje se financím, Murray má za sebou například charitativní boxerský zápas. I kvůli tomu spolu mimo veslování moc času netráví.

"Eric nastupuje do lodě v podstatě s tím, že nemůžeme prohrát. Prostě jdeme vyhrát. Já mám tendenci přemýšlet nad tím, co se může pokazit," přiznal Bond, který i na tiskové konferenci názorně předvedl, že dominantní v posádce je Murray. Právě on vždy odpovídal jako první a Bond čekal na svoji příležitost.

Jednoduše jet své tempo... kterému soupeři nestačí

Na vodě však ničí soupeře klidnou silou. Jedou si své tempo, a třebaže často ještě v polovině trati nejsou v čele, na jejich postupné zrychlování ještě protivníci nenašli recept.

"Závodíme na dvoukilometrové trati a nikdy jsme nechtěli jet první kilometr nadoraz. Jen se prostě snažíme jet tempo, které nikdo jiný nedokáže. Víme, co musíme udělat, abychom vyhráli," řekl čtyřiatřicetiletý Murray.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr závodu dvojky bez kormidelníka mužů

Se svým o čtyři roky mladším parťákem získal sedm zlatých medailí na mistrovství světa. Triumfovali i v roce 2007, kdy byli oba členy zlaté čtyřky bez kormidelníka. Právě po nečekaném neúspěchu větší posádky na olympiádě v Pekingu o rok později se rozhodli přesednout na dvojku bez kormidelníka.

Na olympiádě v Londýně zřejmě největší porážku své kariéry odčinili a dominanci potvrdili i v Riu. "Londýn byl hodně intenzivní. Dělali jsme vše, co nám trenér řekl, a na nic se neptali. Tentokrát to bylo trochu zábavnější. Věděli jsme, že to bude zatraceně těžké, a museli jsme se ujistit, že jsme na tom psychicky dobře," uvedl Murray. "Víme, že nás všichni chtějí svrhnout z trůnu. Ten terč na zádech máme pořád. My se ale snažíme být půl kroku před všemi," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam veslování: Dvojka bez kormidelníka (M), dvojskif (Ž, M), čtyřka bez kormidelníka lehké váhy (M)

(Finále s Murrayem a Bondem od 139:15, medailový ceremoniál od 174:15.) 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články