Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

Házenkáři Kataru deklasovali Chorvaty, Francie si poradila s Tuniskem

Rio de Janeiro – Olympijský turnaj v házené mužů nabídl hned v zahajovacím utkání atraktivní duel aspirantů na zisk cenného kovu. Stříbrný tým loňského šampionátu z Kataru přehrával Chorvaty od úvodních minut a nakonec zvítězil v poklidném tempu rozdílem sedmi branek 30:23. První výhru si připsalo také Německo, Dánsko, Brazílie, Francie a Slovinsko.

Bassel Al-Rayes z Kataru střílí na branku Chorvatska
zdroj: REUTERS autor: Marko Djurica

Katařané vstoupili do utkání rázně, rychle zareagovali na úvodní trefu soupeře a od té doby drželi otěže duelu pevně ve svých rukou. Celek plný naturalizovaných cizinců postupně navyšoval svůj náskok. Střelecky se činil především Černohorec Žarko Markovič, jenž rozvlnil síť za zády chorvatského brankáře celkem desetkrát.

I po změně stran byli stříbrní medailisté z loňského mistrovství světa lepším mužstvem a svůj náskok navýšili na hrozivý rozdíl deseti branek. Poté už zahajovací duel olympijského turnaje dotáhli bez větších problémů do vítězného konce.

Kromě střelecky disponovaného Markoviče se trenér López mohl spolehnout také na umění Kubánce Capoteho, který skóroval šestkrát, pět branek přidal Syřan Al-Rayes. Chorvatský tým držel pouze pětigólový Štrlek.

Ani druhý medailista z předcházejících olympijských her nevstoupil do letošního turnaje vítězně. Švédové, kteří v Londýně vybojovali stříbro, prohráli v divácky velmi atraktivním utkání s Německem 29:32.

Nepomohl jim ani vynikající výkon osmigólového Tolbringa. Tým našich západních sousedů rozložil tíhu odpovědnosti na větší počet střelců, vidět byla zejména trojice Kuhn-Reichmann-Gensheimer.

Dva body do tabulky si připsali také Dánové. Svěřenci kouče Gudmundssona porazili především díky zlepšené hře ve druhé polovině duelu Argentinu 25:19. Prapor severského týmu drželi Svan a Mikkel Hansen, kteří rozvlnili síť za brankářem Schulzem celkem šestkrát.

Nejlepším střelcem zápasu byl nicméně argentinský kanonýr Simonet se sedmi přesnými zásahy, jenže žádný z jeho spoluhráčů na něj nenavázal.

Future Arena viděla také souboj domácích Brazilců s Poláky, který zaplněnému hledišti naservíroval velmi chutné menu. Celkový počet šestašedesáti gólů hovoří za vše. Kanárci ani jednou v utkání neprohrávali, náskok si udržovali od úvodních minut a nakonec zvítězili 34:32.

Osm branek Daszeka či sedm přesných tref Bieleckiho našim východním sousedům nepomohlo. Házenkáře pořadatelské země táhnul především sedmigólový De Toledo.

Francouzi si poradili s Tuniskem, v úterý narazí na naturalizovaný Katar

Házenkáři Francie zvítězili nad Tuniskem 25:23 a mají taktéž dva body v tabulce. Pět tref si připsal Kentin Mahe, o jednu méně pak hvězda výběru Nikola Karabatic. Slovinci porazili ve své skupině B těsně Egypt 27:26. Blaz Janc měl ze svých osmi střel stoprocentní úspěšnost.

Turnaj házenkářů pokračuje v úterý dalšími šesti zápasy, např. atraktivním soubojem Kataru s Francií. Domácí Brazilci půjdou na Rumunsko a Němci se střetnou s Polskem.

Házená - muži:

Skupina A:

Chorvatsko - Katar 23:30 (8:15)

Dánsko - Argentina 25:19 (10:10)

Francie - Tunisko 25:23 (16:11)

Skupina B:

Švédsko - Německo 29:32 (15:18)

Polsko - Brazílie 32:34 (13:16)

Slovinsko - Egypt 27:26 (15:15)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články