Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Fotbalistky USA si na OH poprvé v historii nezahrají finále, Brazilky jdou dál

Rio de Janeiro – Očekávalo se, že si opět dojdou pro triumf. Místo toho však fotbalistky USA v Riu de Janeiro zaznamenají nejhorší olympijský výsledek v historii. Obhájkyně zlata prohrály ve čtvrtfinále na penalty se Švédskem. Pokutové kopy naopak posunuly dále domácí Brazilky, které udolaly Austrálii.

Zklamaná americká fotbalistka Alex Morganová
zdroj: REUTERS autor: Ueslei Marcelino

Američanky vyhrály čtyři z pěti Her, na kterých se ženský fotbal hrál. Pouze v roce 2000 v Sydney je ve finále porazily Norky. A i letos byly hlavními favoritkami na celkový triumf. Jejich plán ztroskotal na Švédsku.

Výběr USA v duelu se Seveřankami jasně dominoval. Vypálil téměř pětkrát tolik střel, co soupeř, a i v držení jasně dominoval. Byly to ale Švédky, kdo se jako první prosadil. Po hodině hry se skórovala Blacksteniusová.

Američanky si na odpověď musely počkat do sedmasedmdesáté minuty, kdy se trefila hvězda týmu Morganová.

Další branka už ale nepadla ani ve zbytku základní hrací doby a ani v prodloužení. Střetnutí tak musely rozhodnout penalty. Z amerického týmu chybovaly právě Morganová a Pressová, na straně Seveřanek svůj pokus neproměnila pouze Sembrantová.

Rozhodující penaltu za Švédky dala Dahlkvistová a hráčky ve žlutém mohly odstartovat velkou oslavu. Naopak Američanky nevěřícně sledovaly jedna druhou. "Myslím, že jsme hráli proti zbabělcům. Lepší tým dnes nevyhrál," řekla zklamaná americká brankářka Solová, které se nelíbil defenzivní styl soupeře. Trenérka Švédek Pia Sundhageová na to reagovala: "Je v pořádku, když jste zbabělec, a vyhrajete."

"Američanky hrály útočněji, ale my jsme velmi dobře bránily. Fakt, že padly pouze dva góly a musely se kopat penalty, něco vypovídá o naší defenzivě," dodala Sundhageová.

Solová si musela vyslechnout výsměšné skandování brazilských fanoušků. Ti pokaždé, když se americká brankářka dotkla míče, volali "zika". Reagovali tak na komentáře Solové na sociálních sítích ohledně nákazy virem.

Je nám líto, video expirovalo.
Brazilské fotbalistky postoupily přes Australanky až díky penaltám

Překvapivého vítěze mělo i čtvrtfinále mezi Kanadou a Francií. Favorizované Les Bleus podobně jako Američanky měly více ze hry, jenže se nedokázaly ani jednou prosadit. Toho Severoameričanky dokázaly využít. Sice vystřelily za celý duel pouze dvakrát na branku, rána Schmidtové ovšem nasměrovala Kanaďanky do semifinále.

Jejich soupeřkami v boji o postup do finále budou Němky, jež stejným poměrem zdolaly Čínu. Čtvrt hodiny před koncem rozhodla o postupu Behringerová.

Stejný osud jako Američanky a Francouzky málem potkal i favorizované domácí hráčky, které v základní hrací době nedokázaly vstřelit branku Austrálii. Do semifinále poslal Brazilky až úspěšně zvládnutý penaltový rozstřel. Za konečného stavu 7:6 se fanoušci radovali z postupu jihoamerického týmu, jenž se příště utká se Švédskem.

Fotbal - ženy:

Čtvrtfinále:

USA - Švédsko 1:1 po prodl. (1:1, 0:0), na pen. 3:4 Branky: 77. Morganová - 61. Blacksteniusová.

Čína - Německo 0:1 (0:0) Branka: 76. Behringerová.

Kanada - Francie 1:0 (0:0) Branka: 55. Schmidtová.

Brazílie - Austrálie 0:0 po prodl., na pen. 7:6 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články