Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Fotbalistky USA, Kanady a Brazílie postoupily do čtvrtfinále

Rio de Janeiro – Stoprocentní bilanci si na olympijských hrách nadále drží favorizované fotbalistky USA a Brazílie. Američankám vystřelila hubené vítězství 1:0 nad Francií Carli Lloydová, domácí tým deklasoval 5:1 Švédsko, když dvakrát skórovaly Marta a Beatriz. Mezi nejlepších osm celků proklouzly také Kanaďanky, které porazily Zimbabwe 3:1. Do čtvrtfinále mají nakročeno rovněž hráčky Německa.

Fotbalistky USA se radují z branky do sítě Francie
zdroj: REUTERS autor: Mariana Bazo

Američanky sehrály s fotbalistkami ze země galského kohouta vyrovnanou partii. Několikrát je od pohromy v podobě inkasovaného gólu zachránila brankářka Solová, jež ani ve druhém utkání během olympijského turnaje nepropustila žádnou střelu za svá záda.

Hned třikrát si na umění pětatřicetileté rodačky z Washingtonu vylámala zuby Delieová. Vítěznou trefu krátce po hodině hry zařídila, stejně jako v prvním utkání útočnice Lloydová a poslala svůj tým do čtvrtfinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam fotbalu Brazílie–Švédsko (Ž)

Poražené hráčky Les Bleus se o přímý postup do vyřazovacích bojů utkají s Novým Zélandem, který přesnou trefou Amber Hearnové porazil Kolumbii. Jihoameričanky mají před závěrečným duelem s USA jistotu, že jim ani případná výhra pozici mezi nejlepšími týmy nezajistí.

Kanada postupuje, Němky jsou blízko

Výbornou formu potvrdily také Kanaďanky, které nedaly šanci hráčkám Zimbabwe. O zisku tří bodů rozhodly už během první půle, kdy se do střelecké listiny zapsaly stejné hráčky jako v úvodním střetnutí pod pěti kruhy proti Austrálii – Beckieová a Sinclairová.

Po změně stran stačila Chiranduová jen upravit stav na konečných 3:1, čímž potěšila početnou skupinku fanoušků afrického týmů v hledišti. Svěřenkyně anglického kouče Johna Herdmanatak rovněž postoupily mezi nejlepších osm celků olympijského turnaje.

Utkání Německo–Austrálie
zdroj: REUTERS autor: Paulo Whitaker

Německé fotbalistky patří do úzké skupinky favoritek, což v duelu s Australankami nepotvrdily. Během utkání sice působily aktivnějším dojmem, ale s ohledem na jeho průběh byly nakonec rády za remízu, kterou dvě minuty před závěrečným hvizdem zařídila Bartusiaková.

Díky výrazně lepšímu skóre však i přesto mají téměř jistý postup do čtvrtfinále. Australanky nicméně ukázaly, že disponují kvalitním kádrem a v závěrečném utkání proti Zimbabwe si účast mezi elitou ještě mohou zajistit.

Brazilky ukončily švédskou sérii

Fotbalistky pořadatelské země demonstrovaly svou sílu a výhrou 5:1 rázně ukončily rok trvající neporazitelnost švédských soupeřek. Utkání nabídlo velmi slušně zaplněnému stadionu v Riu de Janeiro celou řadu zajímavých momentů. Dvakrát se prosadila pětinásobná držitelka Zlatého míče Marta, stejný střelecký počin zaznamenala také Beatriz.

Švédky nicméně vysoká porážka příliš mrzet nemusí. Postup do vyřazovacích bojů mají stále ve svých rukou. V závěrečném klání skupiny E změří síly s Čínou, a pokud vyhrají, čtvrtfinále jim neunikne. Asijskému celku bude ovšem stačit i remíza, neboť má po vítězství 2:0 nad Jihoafrickou republikou lepší skóre.

Fotbalový turnaj - ženy

Skupina E (Rio de Janeiro):

Čína - JAR 2:0 (1:0)

Branky: 45. Ku Ja-ša, 87. Tchan Žu-jin.

Brazílie - Švédsko 5:1 (3:0)

Branky: 21. a 86. Beatriz, 44. z pen. a 80. Marta, 24. Cristiane - 89. Schelinová.

Skupina F (Sao Paulo):

Kanada - Zimbabwe 3:1 (3:0)

Branky: 7., 35. Beckiová, 19. z pen. Sinclairová - 86. Chiranduová.

Německo - Austrálie 2:2 (1:2)

Branky: 45. Dabritzová, 88. Bartusiaková - 6. Kerrová, 44. Foordová.

Skupina G (Sao Paulo):

USA - Francie 1:0 (0:0)

Branka: 63. Lloydová.

Nový Zéland - Kolumbie 1:0 (1:0)

Branka: 31. Hearnová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy