Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Chodec Schwazer u arbitráže CAS neuspěl, závodit nesmí osm let

Lausanne - U mezinárodní sportovní arbitráže CAS neuspěl s odvoláním italský chodec Alex Schwazer a za opakovaný doping mu zůstává trest zákazu činnosti na osm let. Olympijský vítěz z Pekingu ze závodu na 50 km přišel tímto verdiktem definitivně o možnost startu na olympiádě v Riu de Janeiro.

Alex Schwazer
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Jin Yu

Jednatřicetiletý Schwazer chyběl už v Londýně 2012, tehdy kvůli užití zakázaného podpůrného hormonu EPO. K dopingu se později přiznal a dostal trest na tři a půl roku. Letos v květnu se úspěšně vrátil. V Římě vyhrál závod na 50 km na mistrovství světa chodeckých družstev a kvalifikoval se do Ria. Jenž o měsíc a půl později se ukázalo, že měl znovu pozitivní test. Tentokrát na anabolický steroid.

A tentokrát na rozdíl od předchozího případu provinění vehementně odmítal. Se svým týmem vyjádřil podezření, že se stal obětí spiknutí. S argumentací neuspěl, CAS změnil provizorní trest od atletické federace IAAF na trvalý v délce osmi let. Arbitráž jej také zpětně diskvalifikovala ze všech soutěží a anulovala jeho výsledky od 1. ledna včetně.

Italové by nicméně neměli přijít o titul týmových šampionů v závodě na 50 km. I po Schwazerově diskvalifikaci jim součet umístění nejlepších tří chodců stačí na první místo před Ukrajinou.

Schwazerova bývalá přítelkyně, italská krasobruslařka a bronzová medailistka ze Soči Carolina Kostnerová, obdržela v lednu 2015 zákaz činnosti na rok a čtyři měsíce za to, že podle antidopingového soudu italského olympijského výboru napomáhala Alexi Schwazerovi při krytí dopingu. Sedmadvacetiletá mistryně světa z roku 2011 obvinění vždy popírala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články