Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Polský vzpěrač Zieliňski neprošel testem. Má nález na nandrolon

Rio de Janeiro - Polský mistr Evropy ve vzpírání Tomasz Zieliňski neprošel dopingovou kontrolou a přijde o sobotní olympijskou soutěž, v níž měl patřit k favoritům na medaili. V těle měl zakázaný anabolický steroid nandrolon. Podle polských médií už nález potvrdila i analýza B vzorku.

Tomasz Zieliňski při závodech na LOH 2012 v Londýně
zdroj: Reuters

Zieliňski se podrobil testu ihned po příjezdu do olympijské vesnice, tedy 31. července. Výsledek o pozitivním testu dostal tuto sobotu. Pětadvacetiletý vzpěrač však vinu popírá a chce se obrátit na zvláštní panel sportovní arbitráže CAS, zasedající přímo v Riu.

"Jsem nevinný. Před odletem do Ria jsem měl tři kontroly, všechny byly negativní. Kdybych ho (nandrolon) opravdu vzal, byl bych mnohem silnější. Musela se stát někde chyba. I přístroj se může pokazit," řekl letošní evropský šampion.

Na zprávu zareagovala také polská vzpěračská asociace. "Je to pro nás šok. Chceme se všem Polákům omluvit za to, že musí během olympijských her čelit hanbě před celým světem kvůli skandálu způsobeném jedním z našich zástupců," napsal prezident asociace Simon Kolecki. "Na základě disciplinárního řádu vyřazujeme zmíněného sportovce z národního týmu, a to až do konce řízení. V případě, že prvotní zprávy budou potvrzeny, vyvodíme vůči němu další důsledky," dodal Kolecki.

Zieliňski byl provizorně suspendován, v olympijské vesnici zatím zůstal. V sobotu se měl představit ve váze do 94 kilogramů. Jeho starší bratr Adrian je olympijským vítězem z Londýna v kategorii do 85 kg, v Riu ale bude soutěžit také ve čtyřiadevadesátce.

Právě vzpírání patří mezi dopingovými komisaři k nejsledovanějším disciplínám. Důvod je jednoduchý – právě u vzpěračů je pozitivních nálezů nejvíce.

Zdroj
ČTK/Sport.pl

Hlavní zprávy

Nejčtenější články