Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Časovku ovládl Cancellara, König dojel jedenáctý a Bárta patnáctý

Rio de Janeiro – Cyklistický závod v olympijské časovce zvládl nejlépe Fabian Cancellara ze Švýcarska. Od začátku závodu nasadil fenomenální časovkář vysoké tempo a postupně opanoval průběžné mezičasy. Druhý dojel Holanďan Tom Dumoulin a třetí byl Brit Chris Froome.

Fabian Cancellara po dojezdu olympijské časovky
zdroj: Reuters autor: ERIC GAILLARD

Leopold König, který byl průběžně první, skončil na jedenáctém místě. Jan Bárta byl o čtyři příčky horší a nakonec dojel patnáctý. Česká cyklistika měla v mužské časovce pod pěti kruhy zastoupení po dvanácti letech.

"Jsem zklamaný, protože jsem to čekal lepší. První půlka byla katastrofa, druhá tak nějak standard, ale celkově špatný," zhodnotil svůj výkon König. "Neumím ze sebe vydat všechno v jeden den. Sami jste to viděli: tady mi trvá třicet kilometrů, než chytím nějaký rytmus, když nezávodím v etapovém závodě," řekl König.

Sport
zdroj: ČT4

König nicméně vylepšil dosud nejlepší české umístění v jízdě proti chronometru. Na to právě v Aténách 2004 dosáhl Michal Hrazdíra. Na trati byl tehdy čtrnáctý, po diskvalifikaci dopingového hříšníka Tylera Hamiltona z USA, jenž závod vyhrál, se o jednu příčku posunul. Cancellara tehdy prožil olympijskou premiéru, upravená výsledková listina ho registruje na devátém místě.

Pětatřicetiletý Cancellara, který chce po této sezoně ukončit kariéru, rozšířil sbírku olympijských medailí na tři. Před osmi lety v Pekingu rovněž ovládl časovku a vyjel si tehdy i stříbro v silničním závodě s hromadným startem.

Specialista na boj s chronometrem a čtyřnásobný časovkářský mistr světa za sebou na 54,6 kilometru dlouhé trati nechal hlavní favority Dumoulina s Froomem výrazným rozdílem. Sám ji zvládl za hodinu, 12 minut a 15 sekund. Dumoulin, který se postaral o první medaili pro Nizozemsko na silnici mezi muži, zaostal o 47 vteřin. Froome o dalších patnáct.

Zatímco Dumoulin ušetřil síly, když ukončil své vystoupení v silničním závodě už po pár kilometrech, britská hvězda z týmu Sky si dnes spravila náladu a vylepšila dojem po sobotní 12. příčce.

Froome, jenž si dojel pro třetí triumf na slavné Tour před necelými třemi týdny, získal čtvrtý cenný kov na mezinárodní scéně. Kromě OH se dostal na pódium také na mistrovství světa v roce 2013 jako člen týmové časovky, v roce 2007 uspěl v silničním závodě na Afrických hrách. Vždy bral ale jen bronz.

Jeho stájový kolega König, který byl v sobotu českým lídrem, ale náročný závod nedokončil právě s ohledem na časovku, měl pomalejší rozjezd. Rozvrhl si však velmi dobře síly a postupně začínal mít na mezičasech navrch.

Nakonec byl nejlepší z první poloviny startujících, mohl si tak nějakou dobu vychutnávat i průběžnou vedoucí pozici. Na desítku to ale nakonec nestačilo, Slovinec Primož Roglič zvládl trať o více než 28 vteřin rychleji. Bártovi scházela na desítku minuta a dvě vteřiny. "Trať byla dost těžká a nechal jsem tam, co jsem tam mohl nechat," řekl Bárta.

Úřadující republikový šampion König, který letos v Hodoníně prolomil čtyřletou Bártovu nadvládu v časovce, si však připsal skalp německého obhájce stříbra z londýnské časovky Tonyho Martina. Trojnásobného světového šampiona z časovky jednotlivců z let 2011 až 2013 porazil o 10 vteřin.

Bárta měl asi patnáct kilometrů před cílem technický problém. Ulomil ovládání přehazovačky na řídítkách. "Ve druhém kole na prvním kopci. Nejdřív to tam drželo na volno a pak to vypadlo úplně," řekl, ale výměnu kola zavrhl. "Chvilku to trvá, než se to sundá ze střechy. V té chvíli mi připadalo lepší s tím dojet. Stane se," mávl rukou.

Smůlu měl i pátý v cíli Rohan Dennis. Dlouho skvěle jedoucí Australan na bronzového Frooma ztratil osm vteřin i proto, že po třech čtvrtinách závodu byl nucen měnit kolo.

Cyklistika - silniční:

Muži - časovka (54,6 km): 1. Cancellara (Švýc.) 1:12:15, 2. Dumoulin (Niz.) -47, 3. Froome (Brit.) -1:02, 4. Castroviejo (Šp.) -1:06, 5. Dennis (Austr.) -1:10, 6. Bodnar (Pol.) -1:50, 7. Oliveira (Portug.) -2:00, 8. Izagirre (Šp.) -2:06, ...11. König -3:08, 15. Bárta (oba ČR) -3:41.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články