Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Bouwmeesterová excelovala v jachtingu. Páté zlato ve Finnu má Brit Scott

Rio de Janeiro - Nizozemka Marit Bouwmeesterová je olympijskou šampionkou v jachtařské disciplíně Laser Radial. Veronika Kozelská Fenclová se do dnešního desetičlenného finálového závodu nekvalifikovala. V mužském závodě kategorie Laser Chorvata Stipanoviče předstihl Australan Burton. V kategorii Finn vybojoval páté zlato v řadě pro Británii Giles Scott. V kategorii Nacra 17 se předvedli Argentinci Lange a Carranzaová před posádkami z Austrálie a Rakouska.

Marit Bouwmeesterová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Gregorio Borgia

Stříbrná medailistka z Londýna Bouwmeesterová sice v závěrečném závodu skončila až sedmá a na její konto přibylo 14 bodů, přesto celkově o šest bodů předčila dnes pátou Irku Annalise Murphyovou, která vybojovala stříbro. Bronz získala Anne-Marie Rindomová z Dánska.

Kozelská Fenclová, jež chtěla alespoň zopakovat devátou příčku z Londýna, skončila v Riu de Janeiro na 12. pozici.

Scott měl zlato jisté už před finále

Burton ve finále dojel třetí, zatímco favorizovaný Chorvat, obhájce čtvrtého místa z posledních her z Londýna, až devátý. V celkovém pořadí se tak propadl za Burtona o dva body. O dalších deset zpět byl bronzový Sam Meech z Nového Zélandu, Viktor Teplý obsadil 28. příčku.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam jachtingu: Nacra 17

Scott už mohl do finálového závodu ve třídě Finn vyrazit v klidu, zlato měl jisté už po nedělním programu. Stříbrnou příčku za ním udržel Slovinec Vasilij Žbogar, naopak na třetí místo si pomohl finálovým vítězstvím Američan Caleb Paine. Britové drží zlato už od roku 2000, kdy Finn vyhrál Iain Percy, pak na něj třikrát v řadě navázal Ben Ainslie.

Ve smíšené kategorii Nacra 17 vyhrála argentinská posádka Santiago Lange a Cecilia Carranzaová před posádkami z Austrálie a Rakouska. Obzvlášť silnou příchuť má bronz Thomase Zajace a Tanji Frankové pro Rakušany, kteří získali první medaili z letních olympijských her od 15. srpna 2008. Před čtyřmi lety v Londýně totiž země vyšla medailově naprázdno.

Jachting:

Ženy:

Muži:

Smíšené posádky:

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články