Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Rakušan odvolal šéfa Olympu, kterého Hamáček jmenoval bez výběrového řízení

Ministr vnitra Vít Rakušan odvolal ředitele Olympu Pavla Kubeše. Ten v čele tohoto resortního centra loni v říjnu přes odpor sportovců nahradil Jiřího Berana, který Olymp vedl od roku 2014. Rakušan na vedoucí funkci vypíše výběrové řízení.

Bývalý šéf ministerstva vnitra Jan Hamáček totiž jmenoval Kubeše bez výběrového řízení, což považuje jeho nástupce za nesystémové. 

"Chci, aby ředitel takto významné organizace byl vybraný transparentně ve výběrovém řízení. Způsob odvolání a jmenování minulým vedením nepovažuji za správný," uvedl Rakušan a doplnil, že Kubeš se může do nového výběrového řízení přihlásit.

Než bude vybrán nový ředitel, byla vedením Olympu pověřena současná zástupkyně Kateřina Janků, která pod dívčím jménem Baďurová sbírala úspěchy ve skoku o tyči a je vicemistryní světa z roku 2007.

Kubešův nástup do funkce vloni vyvolal rozruch. Sportovci v čele s mílařkou Kristiinou Mäki zorganizovali petici, v níž se postavili za odvolaného ředitele Berana. Vyzdvihovali, jak moc se pod jeho vedením zlepšily tréninkové podmínky ve středisku ministerstva vnitra.

Vznikla nová posilovna, atletická dráha je osvětlená a bobisté mají od roku 2020 trenažér na trénování startů. I kvůli tomu se právě svaz bobistů a skeletonu připojil k vlně odporu. Na rozhodnutí ministra Hamáčka to ale nic nezměnilo. Úřad sdělil, že Beranova výměna byla "dlouhodobým plánem ministra vnitra".

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články