Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Projekt Olympijských festivalů míří do světa, MOV cílí na Hry v Tokiu

Pražská konference pod taktovkou Českého olympijského výboru (ČOV) představila manuál o pořádání sportovních parků během olympijských her. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) chce projekt posunout na další úroveň třeba zapojením olympijského televizního kanálu. "Nyní se bude využívat český produkt naplno, pro Tokio ho budou moci použít ve 206 olympijských výborech," řekl James Macleod z MOV.

Slavnostní otevření Olympijského parku na Letné
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Myšlenku olympijských parků začal ČOV realizovat v roce 2014 během zimní olympiády v Soči. Na Letné tehdy vznikl prostor, ve kterém si zejména rodiče s dětmi mohli vyzkoušet různé sportovní disciplíny a přiblížit se aktuálnímu olympijskému dění.

"Přesáhlo to naše očekávání. Nečekali jsme, že bude odezva natolik pozitivní. Dostali jsme se k tomu, že to MOV v červenci 2017 přijal za své a oznámil, že přebírá projekt olympijských festivalů. Jsme za to strašně rádi, že jsme se stali součástí největšího olympijského hnutí," řekl Roman Kumpošt, který má v ČOV na starost mezinárodní vztahy. "A půjde to dál. Záležitost se bude vyvíjet a my v tom budeme mít velkou roli," dodal.

Projekt na Letné ale tehdy vyvolal také protesty obyvatel Prahy, kteří kritizovali mohutně vynaložené investice s nízkou návratností.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Projekt Olympijských parků jde do světa

Olympijské festivaly už letos v době zimní olympiády v Pchjongčchangu proběhly ve čtyřech zemích a v Česku v Brně a Ostravě. "S různými partnery se snažíme pracovat na tom, aby jednotlivé výbory mohly tyto projekty využívat, abychom to mohli na začátku příštího roku spustit globálně," řekl Macleod.

ČOV proto teď pořádá konferenci, na níž představuje manuál pro zájemce o pořádání olympijských festivalů. Ten vznikl díky spolupráci osmi národních olympijských výborů, přičemž ten český koordinoval celý dvouletý proces vzniku.

Olympijský park Rio-Lipno
zdroj: ČOV autor: Milan Jaroš

"Konference shrnuje práci v projektu za poslední tři roky a předkládá manuál, jak by měly být festivaly v zahraničí organizovány," dodal Kumpošt.

"Je potřeba především gratulovat tomu, co se tu uspořádalo před Hrami v Soči. To byl spouštěč, katalyzátor, to nám na MOV otevřelo oči," děkoval Macleod.

Česká strana si nyní od projektu slibuje intenzivnější zapojení Olympic Channelu, který přinese do festivalů budoucnosti jinou dimenzi v rámci propojení festivalů ve městech. "Je to i otázka poměřování měst v různých festivalech," vysvětlil Kumpošt.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články