Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Olympijský festival v Brně byl zahájen, otevřeli ho Hnilička a Varhaník

Za účasti olympijského vítěze z Nagana Milana Hniličky, který je nově vládním zmocněncem pro sport, se v den zahájení Her v Pchjongčchang návštěvníkům otevřel Olympijský festival na brněnském výstavišti. Lidé, kteří přijdou na brněnské výstaviště, si mohou vyzkoušet 30 sportů. Některé přímo, jiné alespoň na trenažéru. Zahájení přihlíželo pár stovek lidí a některé děti už za jejich zády zkoušely například curling.

Areál olympijského festivalu v Brně
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Právě děti by měly být podle Hniličky těmi hlavními návštěvníky. "Vyzývám rodiče, aby sem děti vzali a mohly si okusit olympijskou atmosféru, zkusit si sportovat a také u velké obrazovky fandit českým sportovcům. Sport lidi spojuje," uvedl při zahájení bývalý hokejový brankář. Rád by také, aby si Češi vychovali novou generaci sportovců a nejlépe hokejistů, kteří umožní prožít stejně intenzivní pocity, jaké měli lidé při vítězství hokejistů v Naganu.

Centrum festivalu je v kruhovém pavilonu Z, kde je jak velká obrazovka, tak hokejové hřiště a curlingové dráhy. Venku před pavilonem je okruh pro běžecké lyžování či mobilní skokanský můstek K-4. Na trenažéru je možné zkusit si jízdu v bobové dráze.

"Díky spolupráci se sportovními svazy nabízíme návštěvníkům opravdu hodně pestrý program a věříme, že zaujme. Návštěvníci si budou moct užít jak volné sportování, tak výukové lekce, sportování pod dohledem zkušených trenérů, ukázky jednotlivých sportů i exhibiční vystoupení," uvedl místopředseda Českého olympijského výboru Libor Varhaník.

Slavnostního zahájení se zúčastnil také premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který uvedl, že snahou jeho vlády je podporovat intenzivněji sport především investicemi do infrastruktury. "Stále jí máme málo. Je potřeba, aby měly děti kde sportovat," uvedl Babiš.

Stejný festival se koná také v Ostravě. Oba budou otevřené až do neděle 25. února, kdy olympijské hry končí. Denní vstupenka stojí 50 korun, děti do 150 centimetrů mají vstup zdarma.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články