Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Španělská basketbalová liga 2023/2024

Přivézt z OH deset medailí by bylo skvělé, řekl Doktor, jehož potěšila připravenost

Praha - Letní olympijské hry v Riu de Janeiru se blíží, do jejich vypuknutí zbývá už jen něco málo přes čtyři měsíce. Postup přípravných prací tak bedlivě sleduje i Český olympijský výbor, konkrétně především sportovní ředitel Martin Doktor, který se nedávno vrátil z třetí a poslední inspekční cesty a výsledky byl potěšen. Podle něj bude pro sportovce vše připraveno. Spokojený je zejména s tím, kde budou Češi v olympijské vesnici bydlet.

Sportovci se podle Doktora vždy zajímají hlavně o to, jak daleko to budou mít do jídelny a na stanoviště autobusů, ze kterého budou cestovat na sportoviště. "Do jídelny to mají asi 30 kroků. Východ z našeho baráku je přímo proti jídelně. A na místo, odkud budou odjíždět autobusy, koukáme přímo z oken," řekl Doktor.

Výhodou je i fakt, že Češi budou ubytováni zhruba uprostřed vesnice. "Do nejvzdálenějších koutů je to 400 metrů. Kdybychom byli na konci, tak to může být 900, a to je docela dost," podotkl Doktor, jemuž se olympijská vesnice líbí.

Někteří čeští reprezentanti, jachtaři, triatlonisté, veslaři a kanoisté, však mají specifické požadavky na ubytování, jelikož jejich sportoviště jsou od vesnice poměrně daleko, a tak chtějí bydlet blíže. Ani to Doktorovi nedělá starosti a přání vyhoví.

"Je to naprosto přirozené a pro nás to není nijak obtížné. Jde jen o to, abychom sehnali místo, které bude vhodné pro přenocování. Dáváme to v současnosti z pomocí olympijského výboru a našeho olympijského atašé Ivana Zábojníka dohromady," popsal.

Česká výprava kontrolovala i připravenost sportovišť a podle Doktora organizátoři vše stihnou. "Před svojí návštěvou jsem měl zprávy, že se řada věcí nestíhá. Odtud jsem ale odjel lehce uchlácholen, že snad vše bude připraveno. Samozřejmě práce je ještě fůra, ale na druhou stranu myslím, že základní věci hotové jsou," řekl Doktor.

Do Brazílie by měl vyrazit přibližně stejný počet českých sportovců jako před čtyřmi lety do Londýna, tedy kolem 133, a i když Doktor nechtěl tipovat, kolik medailí přivezou, určité čísla naznačil. "V širším seznamu máme třicet jmen, a pokud bych to vydělil třemi, tak deset by bylo hezkých. Je to plus mínus stejné číslo jako v Londýně, což by bylo skvělé," nechal se slyšet.

Potenciální problém? Doprava

Do Her je ale stále daleko, a tak místo medailí se musí v současnosti řešit ještě určité problémy v místě konání. Jedním z nejkritizovanějších prostor podle všeho bude laguna Rodriga de Freitase, kde budou závodit veslaři a rychlostní kanoisté. Sportovci, kteří už na ní startovali, si stěžovali na znečištěnou vodu.

Je nám líto, video expirovalo.
Doktor: Pokud bychom dovezli z Ria deset medailí, bylo by to skvělé

"Je to jezero uprostřed města, kde nefunguje kanalizace, takže si umíte představit, jak to tam vypadá. Na druhou stranu mají plán na to, jak to před olympiádou dát do pořádku," uvedl Doktor. Tlakové propusti kanalizace budou při hrách úplně uzavřené, organizátorům by mělo nahrát i počasí, neboť v srpnu bude období sucha.

"Stěžejní také bude, zda se podaří dostavět linku metra, která má spojovat hlavní olympijskou oblast s oblastí ve městě. Kdyby to nestihli, tak tam bude strašně těžké cestovat. Byli jsme však ujištěni, že v červnu bude metro spuštěno," prozradil Doktor.

Díky výročí si na zlato nyní vzpomenu více

Na Doktora kromě starosti o sportovce v létě čeká výročí dvaceti let od jeho dvou zlatých na hrách v Atlantě, kde jako kanoista ovládl závod na 500 a 1000 metrů. Jednačtyřicetiletý funkcionář přiznává, že díky tomu si na své triumfy v poslední době vzpomíná mnohem častěji než obvykle.

"S výročím, které se blíží, mi to čím dál víc lidí připomíná. Nejsem sice ten typ, co by si každý večer pustil svůj olympijský závod, ale díky výročí to vnímám trochu víc," přiznal.

Martin Doktor
zdroj: ISIFA

Do lodi se však už tak často nedostane, což je zapříčiněno nabitým osobním programem. Když to ale jde, snaží se kanoistům pomáhat. "Jsem ve výkonném výboru a občas dávám na dálku rady reprezentačnímu trenérovi. Co se týče vody, tak loni jsem byl asi nejčastěji od svého konce, a to šestkrát, což není žádná sláva," řekl s úsměvem.

Na jeho úspěchy by v Riu mohlo navázat hned několik Čechů. Největší naděje jsou vkládány do Martina Fuksy, mistra světa v závodě na 500 metrů. "Držím mu palce. Bude to mít těžké, jelikož ho každý označuje za olympijskou naději. On je však psychicky silný a věřím, že to zvládne," uznal Doktor, který vidí medailové šance také u čtyřkajaku a C2. "Mám z toho radost. Věřím, že ukáží, že česká kanoistika je teď hodně na výši," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články