Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Chen znovu předvedl svou bravuru a má zlato. Hanju čtverný axel neskočil

Novým olympijským krasobruslařským šampionem je Nathan Chen. Americký reprezentant vedl už po krátkém programu a také volnou jízdu zajel skvěle. Za Chenem se seřadili japonští krasobruslaři Juma Kagijama a Šoma Uno. Další z Japonců Juzuro Hanju neuspěl s pokusem o čtverný axel a skončil bez medaile na čtvrté příčce. 

Dvaadvacetiletý Chen zvládl volnou jízdou s pěti čtvernými skoky a navýšil své vedení po krátkém programu na více než 22 bodů, i když se i Kagijama s Unem rovněž překonávali. Favorizovaný Američan si navzdory bezmála šestibodovému náskoku z krátkého programu nemohl dovolit výrazná zaváhání. Od začátku čtverným flipem a kombinací čtverného flipu s trojitým toeloopem ukazoval, že je na dobré cestě. Při lutzu jako svém čtvrtém čtverném skoku načasoval odraz přímo do hudebního akcentu doprovodu Eltona Johna.

Koncentraci udržel až do konce a získal nejvyšší známku olympijské soutěže i za volnou jízdu. Splnil tak cíl, o který usiloval od nevydařených olympijských her v Pchjongčchangu. Tehdy také patřil k favoritům, ale pokazil krátký program a pak se vytáhl jen na páté místo. Od té doby vyhrál všechna tři mistrovství světa, která se konala. Přerušil studium na univerzitě v Yale, aby se mohl plně koncentrovat na krasobruslení a úspěch na Hrách v Pekingu.

Stal se prvním americkým olympijským vítězem v krasobruslení od Evana Lysaceka ve Vancouveru 2010, který tehdy vyhrál bez čtverného skoku. Mužské krasobruslení se od té doby posunulo úplně jinam. "Znamená to pro mě celý svět, jsem prostě strašně šťastný," svěřil se. V životě už za volnou jízdu dostal o více než šest bodů vyšší známku než dnešních 218,63 bodu. "Samozřejmě je tam určitě spousta věcí, které jsem mohl udělat lépe, ale celkově jsem velmi šťastný, že jsem dokázal předvést program tak, jak jsem ho předvedl," dodal Chen.

Osmnáctiletý Kagijama skočil čtyři čtverné skoky a jako úplně poslední skok do volné jízdy zařadil neméně obtížný trojitý axel. Po loňském stříbru z MS se radoval ze druhého místa také pod pěti kruhy. Mohl okamžitě své pocity sdílet s otcem Masazakuem, který startoval na ZOH 1992 a 1994 a svého syna trénuje. Třetí skončil Uno, který se stejně jako Chen pokusil o pět čtverných skoků. Při flipu ale upadl.

Odvážně si počínal i nejzkušenější z Japonců Hanju, jenž ztrácel po proskočeném salchowu v krátkém programu. Zařadil dosud nevídaný čtverný axel, jenže nedotočený skok neustál a pak ještě upadl při čtverném salchowu. Přesto měl třetí nejvyšší známku za volnou jízdu, ale od medaile ho dělilo téměř deset bodů.

Cestu za olympijským zlatem svého tréninkového kolegy Chena sledoval z hlediště Michal Březina, jenž po 25. místě v krátkém programu do volných jízd nepostoupil. Krasobruslařský program bude pokračovat v sobotu rytmickými tanci za účasti Čechů Natálie a Filipa Taschlerových.

Krasobruslení:

Muži: 1. Chen (USA) 332,60 bodu, 2. Kagijama 310,05, 3. Uno 293,00, 4. Hanju (všichni Jap.) 283,21, 5. Čcha Čun-hwan (Korea) 282,38, 6. Brown (USA) 281,24, 7. Grassl (It.) 278,07, 8. Semeněnko (Rus.) 274,13, 9. Ťin Po-jang (Čína) 270,43, 10. Kvitelašvili (Gruz.) 268,62 ...25. Březina - nepostoupil do volných jízd.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články