Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Oheň uhasl. Olympijské hry v Pekingu jsou u konce

Dobojováno. Na sněhu i na ledu už soupeření utichla a uhasl i olympijský oheň. Pekingské Hry vyvrcholily slavnostním ceremoniálem, při němž českou vlajku přinesla na plochu stadionu Ptačí hnízdo bronzová rychlobruslařka Martina Sáblíková. Česko získalo díky ní a zlaté Ester Ledecké dva cenné kovy. Olympijskou vlajku při ceremoniálu převzali zástupci Milána a Cortiny d'Ampezzo, které budou společně hostit Hry v roce 2026.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach na slavnostním ceremoniálu uzavřel XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu. 

"V uplynulých šestnácti dnech jsme sledovali vaše úžasné výkony. Byli jsme dojatí, jak jste se podporovali, i když vaše země rozdělují konflikty. Překonali jste tyto rozdíly a ukázali, že v olympijském společenství jsme si všichni rovni. Jsme si rovni bez ohledu na to, jak vypadáme, odkud pocházíme, nebo v co věříme. Kéž se političtí vůdci po celém světě inspirují," řekl Bach, který organizaci her označil jako mimořádnou a Čínu přivítal mezi země zimních sportů.

Čínští pořadatelé předali pomyslnou štafetu Milánu a Cortině d'Ampezzo, které budou společně hostit největší sportovní akci v roce 2026. Po 16 dnech nad čínskou metropolí, jež jako první pořádala letní i zimní hry, zhasnul olympijský oheň.

Na plochu Národního stadionu stejně jako při zahájení nastoupili představitelé všech 91 zúčastněných výprav, avšak v souvislosti s přísnými protikoronavirovými opatřeními bylo sportovců méně než obvykle. Českou vlajku nesla v Ptačím hnízdě stejně jako na závěr OH 2010 ve Vancouveru rychlobruslařka Martina Sáblíková, která byla třetí v závodu na 5000 metrů.

Martina Sáblíková s bronzem na olympijských hrách v Pekingu
zdroj: REUTERS autor: Tyrone Siu

"Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné," řekla Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. "A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku," uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Roli vlajkonošky považovala za čest. "Jako vždy, když mohu nést vlajku nebo reprezentovat Českou republiku. Bylo to úžasné, že jsem tam mohla být a přijít s vlajkou na stadion. Jsou to emoce a člověk si uvědomí vše, co se tady stalo a jaké má zážitky," řekla Sáblíková. Měla radost, že i vlajky dalších zemí nesly rychlobruslařky.

Například Kanadu zastupovala Isabelle Weidemannová, Nizozemsko trojnásobná šampionka Irene Schoutenová a Itálii Francesca Lollobrigidaová. "Bylo to úžasné, takhle jsme si asi ještě nikdy nepovídaly. Stresy před závody jsou pryč a každý je šťastný, že se mu to povedlo. Vzájemně jsme si pogratulovaly a dozvěděly se, jak každý druhému fandí," uvedla česká královna dlouhých tratí, která startovala na páté olympiádě.

Kromě Sáblíkové získala v Pekingu medaili už jen Ester Ledecká, vítězka paralelního obřího slalomu na snowboardu. Česko přitom na hry vyslalo rekordní výpravu 115 sportovců, v hodnocení zemí obsadilo se Slovenskem a Belgií dělené 21. místo.

"Osobně si myslím, že to není žádný velký propadák. Taky jsme mohli třeba odjet bez medaile. K tomu je vždy blízko," řekl šéf české olympijské mise Martin Doktor. "Jsem přesvědčený, že za čtyři roky zase budeme mít borce na medaile," doplnil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Nejvíce cenných kovů vybojovalo Norsko, které díky 16 zlatým o dvě prvenství vylepšilo maximum, o něž se dosud dělilo s Kanadou a Německem. Norové v Číně vybojovali také osm stříbrných a 13 bronzových. S 37 medailemi obhájili pozici nejúspěšnější země z Pchjongčchangu. V Pekingu bylo rozdáno 109 medailových sad, o které bojovalo více než 2800 sportovců.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články