Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Johaugová se dočkala individuálního zlata. Skiatlon jasně ovládla

Therese Johaugová má ve své sbírce celou řadu cenných kovů, zlatá medaile z individuálního olympijského závodu jí však dosud scházela. To už je však minulostí. Norská lyžařka přesvědčivě zvítězila ve skiatlonu a slaví svůj první triumf z OH. Johaugová měla malý náskok už po klasické části, v druhé polovině závodu převahu před Natálií Něprjajevovou a Teresou Stadloberovou ještě navýšila. Petře Hynčicové patřilo 26. místo, Petra Nováková dojela třicátá. 

Therese Johaugová
zdroj: Reuters

Třiatřicetiletá Johaugová má deset individuálních světových titulů, ale na OH získala nejcennější kov zatím jen se štafetou ve Vancouveru 2010. Předchozí olympijské hry v Pchjongčchangu musela vynechat kvůli dopingovému trestu.

V uplynulém olympijském cyklu vyhrála všechny skiatlony na mezinárodní scéně, do kterých nastoupila, včetně světových šampionátů 2019 a 2021. Svou nadvládu potvrdila. Od začátku nasadila ostré tempo a v klasické části roztrhala pole. Při přezouvání se oddělila od tří posledních soupeřek, které se jí držely, a vypracovala si několikasekundový náskok.

Okamžitě ho začala navyšovat a postupně narostl na bezmála minutu. V závěru už měla prvenství jisté a nakonec zvítězila o půl minuty před vítězkou Tour de Ski Natalií Něprjajevovou z Ruska. "Je to splněný sen. Trénovala jsem na to spoustu, spoustu let," rozplývala se.

Něprjajevová se v klasice neudržela ve vedoucí skupině, ale zhruba patnáctisekundovou ztrátu v bruslení smazala a zapojila se do boje pěti závodnic o stříbro. Vedla si v něm nejlépe.

Seveřanky včetně spolufavoritky Fridy Karlssonové ze Švédska se jí neudržely a do cílové rovinky těsně za ruskou běžkyní vjížděla Rakušanka Teresa Stadloberová. Devětadvacetiletá závodnice, která byla v roce 2013 zlatá ve skiatlonu na juniorském mistrovství světa v Liberci, se dočkala první velké seniorské medaile. Na mistrovství světa byla třikrát v elitní desítce, na ZOH bylo dosud jejím maximem sedmé místo ze skiatlonu v roce 2018.

Tři nejrychlejší ze závodu ve skiatlonu žen
zdroj: Reuters

Hynčicová – ta lepší z českého dua

Z českých reprezentantek si v úvodu vedla lépe Nováková, ale ani ona se nepokusila zachytit zběsilé tempo vedoucí skupiny. V klasické technice bojovala na pozici v závěru druhé desítky, ale tu neudržela a postupně se před ni dostala i Hynčicová. Obě pak usilovaly o umístění v nejlepší třicítce. Hynčicová na vítězku ztratila 4:27,1 minuty, Nováková byla o dvanáct sekund pomalejší.

"Od začátku až do konce to byl hodně těžký závod, proto bylo důležité zůstat trpělivá, což se mi povedlo. Z výsledku mám hroznou radost, protože už v prvním závodě jsem si splnila cíl být do 30. místa. Pro mě je to velká úleva i nakopnutí do dalších závodů. Moc děkuji celému týmu a servisu za úžasné lyže, které mě podržely v klasice, což jsem přesně potřebovala, protože ve skejtu jsem pak silnější," radovala se.

Nováková, která si rovněž pochvalovala výborné lyže, byla o dvanáct sekund pomalejší. Doplatila na krizi kolem sedmého kilometru, kde hodně ztratila. "To mě mrzí. Na skejtu jsem se pak srovnala a zase se rozjela. Jen je škoda, že tam už byly mezi závodnicemi tak velké mezery. Místy bych jela i rychleji, ale v tom větru by bylo sebevražedné, kdybych se o něco snažila sama. Proto jsem si hlídala skupinky, co jely zezadu, a snažila jsem se posouvat s nimi. Co se týče výsledku, tak nejsem úplně spokojená. Možná škoda, že ten závod nebyl delší, protože bych se ještě posunula," řekla.

Běh na lyžích:

Ženy - skiatlon (2x7,5 km): 1. Johaugová (Nor.) 44:13,7, 2. Něprjajevová (Rus.) -30,2, 3. Stadloberová (Rak.) -30,5, 4. Niskanenová (Fin.) -36,1, 5. Karlssonová (Švéd.) -42,5, 6. Digginsová (USA) -50,5, 7. Pärmäkoskiová (Fin.) -58,4, 8. Rygalinová (Rus.) -1:17,2, 9. Claudelová (Fr.) -1:17,8, 10. Anderssonová (Švéd.) -1:27,6, ...26. Hynčicová -4:27,1, 30. Nováková -4:39,0.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články