Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Curlingové zlato slaví italský pár Constantiniová a Mosaner

Nebyli největšími favority, ale olympijské zlato je jejich. Stefania Constantiniová a Amos Mosaner ve finále turnaje smíšených dvojic porazili soupeře z Norska 8:5 a jsou novými šampiony. Zuzana a Tomáš Paulovi obsadili šesté místo. 

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr curlingového finále Itálie - Norsko

Constantiniová s Mosanerem na cestě do finále neprohráli jediný zápas a připsali si jedenáct vítězství. Ve finále proti Norsku sice prohrávali 0:2, ale nakonec po obratu pro Itálii vybojovali první medaili v curlingu pod pěti kruhy.

Podobně jako českým manželům Zuzaně a Tomášovi Paulovým, kteří pozdějším šampionům podlehli 2:10 a v olympijském turnaji obsadili šesté místo, se Italům podařilo v rodné zemi vyvolat curlingový boom. "U nás není curling moc známý. Ale probudili jsme v lidech zvědavost. Spousta fanoušků nás sledovala a je na nás pyšná. Cítili jsme jejich podporu," řekla dvaadvacetiletá Constantiniová.

Italové ve skupině zdolali své finálové soupeře z Norska 11:8 a porazili i obhájce zlata z Kanady. "Je to splněný sen. Teď bude olympiáda doma, to se přihodí jednou za život. Bude to mimořádný turnaj," připomněla Constantiniová příští Hry 2026 v Miláně a Cortině d'Ampezzo.

Podle italských funkcionářů jsou v zemi pouhé tři curlingové kluby. "Nezapomínejte, že Itálie má fotbal a pak všechny ostatní sporty. Curling zůstane opravdu hodně specifický sport," řekl kouč nových olympijských šampionů Claudio Pescia.

Skaslienová s Nedregottenem si o jednu příčku vylepšili umístění z Her v Pchjongčchangu. V Koreji bronzové medaile získali dodatečně poté, co jejich soupeř v utkání o třetí místo Rus Alexander Krušelnickij měl pozitivní test na zakázané meldonium.

Smíšené dvojice:

Finále: Itálie - Norsko 8:5.

O 3. místo: Švédsko - Velká Británie 9:3.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články