Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Záruba: Na ČT chceme z Her opět ukázat hlavně všechny české sportovce

Zimní olympijské hry v Pekingu sice oficiálně začínají v pátek, první sportovní klání ale startují v předstihu. První přenos z Číny tak ČT sport nabídne už ve středu ráno – curling smíšených dvojic. Budou to Hry opět ve stínu covidové pandemie. Jak těžké bylo připravit jejich podobu na obrazovku České televize, která je držitelem tzv. sublicence? "Hodně náročné," shrnuje lakonicky autor olympijského vysílání a šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba.

Je nám líto, video expirovalo.
Robert Záruba přibližuje vysílání ČT z Pekingu

"Odložením letních Her na rok 2021 se nám čas na přípravu výrazně snížil na pekingskou akci," dodává Záruba k faktu, že rozestup mezi OH v Tokiu a Pekingem dělal pouhý půlrok.

ČT sport navíc byla podle něj několikrát postavena do těžké situace. "Museli jsme závazně nekteré věci objednat, s vědomím, že nevíme, jaké budou podmínky přímo na místě. Mnoha televizím se to vymstilo, u nás ty ztráty nejsou tak výrazné jako u mnoha kolegů v Evropě," říká Záruba.

Zásadní okolností celé televizní operace je covid. "Teď čtrnáctým dnem vyplňujeme zdravotní hlášení, prakticky denně musíme chodit na PCR testy. Je nutné, aby byli všichni v pořádku a ještě měli to štěstí, že v letadle nebudou sedět vedle někoho, kdo nebude v Pekingu pozitivně testován."

Pokud se vše podaří, jak má, ambice České televize zůstavají stejné jako každé Hry. "Chceme ukázat všechny české závodníky, kteří budou k mání živě, v záznamech, pořadech jako třeba  Hodina v Pekingu," uvádí Záruba.

Zásadní věcí podle něj bude počasí. "V horských střediscích dost fouká a je možné, že se některé závody budou přesouvat a komplikovat nám plán."

V rámci sublicence jsou navíc manévrovací možnosti ČT omezené. "V sobotu proti sobě jede Martina Sáblíková, závod biatlonistů smíšených štafet a utkání hokejistek," přibližuje Záruba.

Tento souběh ovšem nelze ideálně vyřešit. "Podle sublicence nesmí držitel vysílat na víc než jednom programu, nesmí použít stream (web ctsport.cz, pozn. red.) s výjimkou specifické situace, kdy se jedná o medailový závod s českou účastí. Hokej a biatlon se v programu tlučou celkem čtyřikrát."

Počet komentátorů ČT na místě bude nejnižší za posledních několik let. "Včetně vedoucího výpravy Vladimíra Drbohlava jich je šest," říká Záruba.

Na místě bude i několik reportérů ČT sport, kteří budou zajišťovat zpravodajství ze všech olympijských sportovišť.

"Časově to bude úplně stejné jako z Tokia. Olympijský den začne zhruba kolem třetí hodiny ráno a trvá živě do půl čtvrté odpoledne," zve Záruba k vysílání.

To bude v odpoledních hodinách pokračovat záznamy. "A v osmnáct hodin bude Hodina z Pekingu, kde shrneme vše podstatné ve zkratce. Ve dvacet hodin začne reprízové pásmo ze studia v Praze s Barborou Černoškovou a Janem Smetanou."

Podrobné zpravodajství s obrovským množstvím video-obsahu i speciální podcasty nabídne web ctsport.cz, který zároveň živě odvysílá i zmíněné české medailové souběhy a další sportovní akce, jako třeba Evropskou konferenční ligu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články