Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

O Číně budu mluvit až doma, má jasno kritička Pekingu Geisenbergerová

Před olympiádou sáňkařka Natalie Geisenbergerová ostře kritizovala Čínu. Loni v listopadu se jí nelíbily podmínky během testovacích závodů v dějišti Her, a dokonce zpochybnila svou účast pod pěti kruhy. Nakonec do Pekingu dorazila a v úterý vybojovala třetí individuální zlato v řadě. O své dojmy se však podělit odmítla, vyjádří se prý, až zemi opustí.

Natalie Geisenbergerová se zlatou olympijskou medailí
zdroj: AP autor: Mark Schiefelbein

"Musíte být opatrní, kdy, co a kde to říkáte," odpověděla Geisenbergerová na otázku, zda ji překvapilo, že účastníci Her nemluví o lidských právech, kvůli jejichž potlačování čelí Čína dlouhodobě kritice.

"Po návratu možná budu mluvit o některých věcech, o kterých je třeba, ale tady ne," prohlásila čtyřiatřicetiletá Němka, která se vrátila ke sportu po mateřské pauze a třetím olympijským triumfem za sebou napodobila dosud unikátní bilanci krajana Georga Hackla.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáňkařka Geisenbergerová má páté zlato, Čežíková byla třicátá

V podobném duchu se o Číně dříve vyjádřil i trenér českých hokejistek Tomáš Pacina.

Několik zemí včetně USA a Velké Británie ohlásilo diplomatický bojkot olympijských her kvůli tomu, jak Čína zachází s Ujgury a dalšími menšinami. Čína obvinění z porušování lidských práv odmítá.

Sportovci mohou podle olympijských pravidel reagovat na politická nebo společenská témata na tiskových konferencích a v olympijské vesnici. Zapovězena jsou gesta na stupních vítězů.

České sociální sítě stojí za sportovci

Na přelomu ledna a února monitorovala digitální agentura Adbros na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram diskuse vyvolané tématem účasti sportovců na ZOH v Pekingu. Sledovány byly názory na bojkot Her z důvodu aktuální politické situace v Číně. 66 procent komentujících souhlasí s účastí sportovců. Nesouhlasný názor projevilo 24 procent uživatelů, neutrálně se jich k účasti vyjádřilo 10 procent.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články