Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Hectorová vyhrála obří slalom. Obhájkyně zlata Shiffrinová vypadla, stejně tak Sommerová

První zlatou medaili mezi sjezdařkami bere Sara Hectorová. Na Hrách v Pekingu vyhrála suverénně obří slalom. Mezi největší favoritky na olympijské medaile patřila americká lyžařka Mikaela Shiffrinová, která obhajovala zlato z Pchjongčchangu. Ta ale nedokončila první kolo, když si brzy po startu v oblouku lehla na svah a minula branku. První kolo nedokončila ani Češka Elese Sommerová. Stříbro získala Italka Federica Brignoneová, bronz po skvělém druhém kole Švýcarka Lara Gutová-Behramiová.

Devětadvacetiletá Hectorová korunovala ziskem zlata životní sezonu, v níž vyhrála tři ze šesti obřích slalomů a ve dvou byla na stupních vítězů. Bývalá juniorská mistryně světa se tak dočkala vůbec první seniorské medaile z velké akce v jiné než týmové soutěži.

"Šílené. Jsem tak pyšná, ani nedokážu říct, jak moc. Strašně jsem se snažila a dala jsem do toho všechno. Je to úžasné," radovala se Hectorová. "Vůbec nevím, jak popsat svoje pocity. Celý den toho bylo tolik. Byla jsem hrozně nervózní a teď se toho ve mně tolik pere. Rozhodně je v tom ale spousta radosti," dodala.

Třicet let po triumfu slavné krajanky Pernilly Wibergové v Albertville zadělala Hectorová na vítězství už nejrychlejším časem v prvním kole. V součtu časů porazila o 28 setin Brignoneovou, jež vylepšila svůj bronz z Pchjončchangu.

Pro Italku, která startuje na čtvrtých olympijských hrách, představuje stříbro splnění snu. "Znamená to pro mě hodně. Před čtyřmi lety jsem byla třetí, a když jsem sem jela, říkala jsem, že by bylo jako sen, kdybych se vrátila ještě s jednou medailí. A je úžasné, že se mi to povedlo hned v prvním závodě," pochvalovala si Brignoneová.

Loňskou mistryni světa Gutovou-Behramiovou katapultoval na bronzovou pozici nejrychlejší čas v druhém kole. Po první jízdě byla Švýcarka přitom až osmá. Předstihla mimo jiné Rakušanku Katharinu Truppeovou, jež neudržela průběžné druhé místo, a premiérová medaile jí unikla o osm setin.

Závod nevyšel slovenské spolufavoritce Petře Vlhové. Mistryně světa z roku 2019 a loňská vítězka Světového poháru byla po prvním kole třináctá a v druhém si místo zrychlení ještě o jednu příčku pohoršila.

Šanci na reparát bude mít ve středečním slalomu. Stejně jako její velká rivalka Shiffrinová, jež nedokončila obří slalom poprvé po čtyřech letech. "Nebudu brečet, to je jenom plýtvání energií. Je to velké zklamání. Ale tenhle sníh neodpouští nic. Najela jsem si špatně branku a zaplatila za to nejvyšší možnou cenu. Den skončil prakticky dřív, než začal," řekla dvojnásobná olympijská vítězka a šestinásobná mistryně světa.

Do cíle alespoň dojela na lyžích, na rozdíl od krajanky Niny O'Brienové, která měla vážně vypadající pád v druhé jízdě. Šestá žena z prvního kola se nevešla do předposlední branky a do cíle vletěla už v pádu. Závod byl kvůli ní v rozhodující fázi na dlouhé minuty přerušen a americká lyžařka opustila po ošetřování prostor cíle v záchranářských saních. Americký tým bez dalších podrobností uvedl, že byla O'Brienová při vědomí a reagovala.

Sjezdové lyžování:

Ženy - obří slalom: 1. Hectorová (Švéd.) 1:55,69 (57,56+58,13), 2. Brignoneová (It.) -0,28 (57,98+57,99), 3. Gutová-Behramiová (Švýc.) -0,72 (59,07;57,34), 4. Truppeová (Rak.) -0,80 (57,86+58,63), 5. Mowinckelová (Nor.) -0,96 (58,58+58,07), 6. Stjernesundová (Nor.) -1,20 (59,39+57,50), 7. Hrovatová (Slovin.) -1,35 (58,48+58,56), 8. Gasienicová-Danielová (Pol.) -1,42 (59,24+57,87), 9. Holdenerová -1,63 (59,21+58,11), 10. Gisinová (obě Švýc.) -1,86 (59,19+58,36), ...Sommerová (ČR) nedokončila 1. kolo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články