Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Pár tipů, které Vám pomohou při sledování OH. Jaké jsou podmínky vysílací sublicence?

Česká televize je od počátku Her v Pekingu terčem silných kybernetických útoků, které mají za cíl přetížit webové stránky, a znemožnit tak nejen sledování přenosů, ale i výpadky HbbTV a mobilních aplikací. Zároveň se potýká i s technickými problémy, které se snaží neprodleně řešit. Přijali jsme řadu opatření, abychom se útokům dokázali ubránit a zároveň dali dohromady pár tipů, které zvýší šanci na plynulé a nepřerušované sledování prostřednictvím webu či mobilní aplikace.

zdroj: Reuters

1. Připojte se k přenosu na webových stránkách či v mobilní aplikaci několik minut před jeho zahájením, na začátku přenosu je síť obvykle nejvíce zatížená.

2. Pokud se Vám objeví v průběhu přenosu tzv. "smyčka" značící, že máte počkat, neobnovujte stránku. Vysílání bude pokračovat automaticky.

3. Pokud se vám video zasekává, zkuste dočasně přejít na nižší kvalitu přehrávání. Tu můžete změnit v Nastavení po kliknutí vpravo dole na ikonu ozubeného kolečka.

Pokud přímý přenos pozastavíte, přehrávač se automaticky přepne do funkce timeshiftu, což je funkce, která umožňuje sledovat živé vysílání opožděně. Po zrušení režimu "pause" tak bude vysílání dál pokračovat od stejného momentu, v němž jste video pozastavili.

Díváte-li se na přenos prostřednictvím pracovního notebooku a nefunguje-li Vám přehrávání, je možné, že Vám video není zpřístupněno, protože patrně používáte připojení prostřednictvím VPN (virtuální privátní síť, kterou často používají zaměstnanci firem). Z VPN se tedy odpojte a připojte se na síť vašeho poskytovatele internetu, kterého běžně doma používáte.

Ve všech případech platí: Pokud spustíte živý stream, nevypínejte ho a neobnovujte stránku. Připojit se až během probíhajícího přenosu může být s rizikem dočasného výpadku webu ČT.

ČT není majitelem TV práv pro OH. Přečtěte si některá pravidla sublicence:

1. Sublicence neumožňuje vysílat na dvou programech. Pouze na sportovním programu, žádný jiný nelze využít.

2. Zároveň nelze použít další stream na webu /aplikacích atd. Před začátkem her byla z této podmínky platná výjimka pro medailové závody s českou účastí (což hokejové zápasy ve skupině nesplňují).

3. Krátce po začátku Her se podařilo vyjednat ještě další výjimku na zápasy českého páru v curlingu a hokejové zápasy kolidující s biatlonem

4. Po Hrách v roce 2018 byla Česká televize kritizována za to, že nezařadila do vysílání živě závod v super-G Ester Ledecké, které senzačně vyhrála (před tím nebyla v závodu SP nikdy v elitní desítce) a dala přednost zápasu hokejovému zápasu Česko-Kanada. Vzali jsme tento ohlas v úvahu – a také s ohledem na divácký zájem o biatlon – jsme při této volbě dali přednost medailovým závodům s českou účastí.

5. Mezi dvěma přenosy nelze volně přecházet. U většiny takových přechodů (tento mezi ně patří) se tak naruší reprízovatelnost pořadů, protože nová verze by se započítávala do omezeného počtu hodin premiérového programu.

6. Pravidla sublicence jsou závazná. Určuje je majitel televizních práv, nikoli držitel této sublicence. Například pravidlo jediného programu je nepřekročitelné.

7. Televizní práva na olympijské hry se neprodávají jednotlivých televizím, ale vždy nadnárodním společnostem a na delší období. Nyní jsme v úseku 2018-2024. Jednotlivé televize si mohou vyjednat pouze sublicenci, tedy omezené možnosti vysílání olympijského programu. Sublicence platí na celý program, nikoli na jednotlivé sporty.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články