Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Náročný sprint má hodně favoritek. Začal foukat vítr a z toho mám velkou obavu, říká Charvátová

Biatlonové týmy volí různou taktiku. Zatímco Tiril Eckhoffová celé startovní pole pátečního sprintu otevře, Hanna Öbergová pojede s dvaapadesátkou. A největší české želízko? Markéta Davidová absolvuje trať dlouhou 7,5 kilometru s číslem devatenáct. V dvoupoložkovém klání nepatří mezi největší favoritky, ale své může sehrát nadmořská výška i povětrnostní podmínky. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 10:00.

Lucie Charvátová
zdroj: REUTERS autor: Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports

Kromě Davidové se postaví na start Jessica Jislová, Lucie Charvátová, která dokázala na mistrovství světa v Anterselvě před dvěma lety urvat v této disciplíně bronz, a Tereza Voborníková. Černého Petra opět drží Eva Puskarčíková.

"Znovu to byla velká diskuze, ale došli jsme k názoru, že tu v závodech i na tréninku převádí stabilnější výkony. Navíc je mladá a potřebuje zkušenosti," uvedl trenér Egil Gjelland.

Ve vytrvalostním závodě sice mohla Davidová smutnit po poslední dvacáté ráně, kvůli které podle všeho přišla o zlato, ale na posledním tréninku nebylo po jejím sportovním neštěstí ani památky. Při střelbě i běhu působila klidným dojmem, i když sama už po individuálním klání přiznala, že se v úplné pohodě tady nenachází.

"Moje psychická stránka je tady nahoru a dolů. To jsem vytěsnila, ale je těžké se na závody připravit," podotkla.

"U Makuly věřím, že její závod s velkým Z přijde. Nemyslím si ale, že by to měl být (páteční) sprint. Spíše ji letos vidím jako závodnici do čtyřpoložkového podniku, jakým je stíhačka nebo masák. Za ty roky ohromně vyzrála a udělala velký progres," odhaduje trojnásobný olympijský medailista Ondřej Moravec.

"Kdyby to přišlo už ve sprintu, byl bych mile překvapený. Na druhou stranu je to ale pořád olympiáda a stát se může cokoliv," doplnil rodák z Letohradu.

To je třeba podtrhnout. Zvláště, pokud se opět rozfouká. "Těším se, ale bojím se, že ten závod bude těžký, protože se ty podmínky zase trochu změnily. Začal foukat vítr a z toho mám velkou obavu, co bude na střelnici," přiblížila své rozpoložení den před závodem Charvátová.

Němky jsou v pohodě. A kdo další?

K favoritkám se řadí zlatá z nejdelší trati Němka Denise Hermannová. Ta se po Anfise Rezcovové z Ruska, mamince Kristiny Rezcovové, která byla o víkendu devátá, stala teprve druhou ženou na světě, která vybojovala na olympijských hrách cenný kov v biatlonu a předtím také v klasickém lyžování. Němka má tady velkou formu a zdá se, že celý tým našich sousedů se vyladil na vrchol sezony velmi dobře.

Ovšem kandidátek na medaili je ve startovní listině celá řada: Röiselandová, sestry Öbergovy, Simonová i další Francouzky, Bělorusky Solaová s Alimbekavovou…

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články