Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Koudelka se zdaleka neloučí, rád by si ještě zaskákal na Hrách v Itálii

Mohl by se uzavřít jeden velký dvacetiletý kruh. Roman Koudelka, zdá se, nechce uzavírat olympijskou kariéru v Číně. Zimní Hry pod pěti kruhy se v roce 2026 vrátí do Itálie. V roce 2006 skákal český závodník na turínské olympiádě v Pragelatu v roli předskokana.

Dvaatřicetiletý Koudelka absolvoval nyní v Pekingu svoji čtvrtou olympiádu. Na dotaz, jestli šlo o jeho poslední, nejprve odvětil: "To je záludná otázka," usmál se pod rouškou v dvacetistupňovém mrazu v Čang-ťia-kchou.

V Itálii se Koudelka v roce 2006 s dalšími českými závodníky představil jako předskokan. "A kdyby se mi to tam povedlo ukončit, tak by to bylo supr. Ale záleží na zdraví a na výsledcích. Když bude všechno sloužit, tak chci ještě jednu olympiádu zažít," uvedl.

Strastiplná cesta se vyplatila

Na Hrách v Pekingu byla pro Koudelku výhrou už jen samotná účast. Po loňské operaci kolena se na můstky vrátil teprve v prosinci, necelé dva měsíce před olympiádou.

Na středním můstku skončil osmnáctý, když neudržel nadějné 11. místo po prvním kole. Na velkém můstku neprošel kvalifikací a nedařilo se mu ani v družstvech. "Na jednu stranu mě to mrzí, že mi to na velkým už nesedlo. Na druhou, když vím, čím jsem si prošel, tak můžu být rád, že tady vůbec stojím."

Ke konci Her už se potýkal s únavou, proto byl vlastně rád, že olympiáda pro něj dnes skončila. "De facto od května jsem jel až doteď jen s týdenní pauzou, jinak jsem měl každý den tréninky a většinou i dvakrát denně, abych dohnal manko. A už to na mě dolehlo," podotkl.

Doma nabere energii a na závěr Světového poháru se chce naladit v Harrachově. "Snad si skočíme třeba na malém můstku, abych zase získal sebevědomí. Lety si nejsem jistý, jestli pojedu, ale svěťáky chci dojet," je rozhodnutý. Odhodlání bere ze záblesků bývalé formy, jako zmíněné první kolo na středním olympijské můstku. "To mi dodává velkou energii."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články