Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Dvacetiletá Zoi pobláznila Nový Zéland. Nemůžu tomu uvěřit, prohlásila po historickém zlatu

Když se zmíní Nový Zéland a sport, napadne asi většinu lidí jako první ragby. Ale že by někdo z pětimilionového ostrovního státu "vypálil rybník" takovým velmocem zimních sportů, jakými jsou USA či Kanada? Donedávna nemyslitelné. V Pekingu se ale psala historie.

Olympijský závod ve slopestylu vyhrála v Pekingu Novozélanďanka Sadowská Synnottová
zdroj: REUTERS

Abychom byli přesní, psala ji Zoi Sadowská Synnottová. Tahle stále ještě dvacetiletá rodačka z australského Sydney se zasloužila o to, že Novozélanďané doslova zaplavili sociální sítě oslavnými příspěvky na její počest.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatá jízda Zoi Sadowské Synnottové

"Nemůžu tomu uvěřit," jako by nechápala po vítězném závodě snowboardistka, která se postarala o historicky první zimní olympijské zlato pro Nový Zéland.

Ve světě snowboardingu přitom i přes svůj nízký věk patří k největším hvězdám už řadu let. Vždyť před čtyřmi roky v Pchjongčchangu brala bronz. To jí bylo 16 let a 353 dní. A mimochodem, stala se vůbec nejmladší olympijskou medailistkou v historii své země.

V disciplíně slopestyle, v níž kralovala i v Pekingu, pak slavila dva světové tituly.

"Jsem prostě nadšený," neskrýval radost v rozhovoru pro Sky Sports její otec Sean. A není zdaleka jediný, kdo je na Novém Zélandu pyšný na úspěšnou sportovkyni.

Dokonce i ve vrcholných politických kruzích vyvolala zlatá medaili velké ohlasy. "Jsem hrdý na tuto úžasnou ženu," přiznal například místopředseda vlády Grant Robertson.

Ten sleduje mladou závodnici už od minulé olympiády. "Měl jsem tu čest tam před čtyřmi lety být a vidět Zoi získat bronz. Od té doby se neustále zlepšovala a stala se jednou z nejlepších snowboardistek na světě. Naše vůbec první zlatá olympijská medaile!"

Sadowská Synnottová, která získala pro Nový Zéland celkem čtvrtý cenný kov ze zimní olympiády (přičemž hned o dva z nich se postarala sama), přitom dost možná neřekla v Pekingu poslední slovo. Ještě ji totiž čeká vystoupení v Big Airu, tedy disciplíně, v níž slavila před čtyřmi lety.

Finále je na programu 15. února. Přidá Zoi další medaili?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články